Η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περιμένει

Η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περιμένει

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δεν θα είναι μόνο το μέλλον των Βρετανών επισφαλές την 1η Νοεμβρίου. Η νέα Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν θα καταφέρει –πιθανότατα– να πιάσει δουλειά την πρώτη του επόμενου μήνα, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας της Γαλλίδας Σιλβί Γκουλάρ ως επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανικής Πολιτικής και Αμυνας.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τη σύνθεση της νέας Επιτροπής, η κυβέρνηση της Ρουμανίας κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να είναι ασαφές κατά πόσον το Βουκουρέστι θα καταφέρει να αντικαταστήσει την εκλεκτή του, Ροβάνα Πλουμπ, η οποία επίσης καταψηφίστηκε. Η απόρριψη της Γκουλάρ, πρώην μέλους της Ευρωβουλής, υπήρξε μια αιφνίδια και ταπεινωτική ήττα για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την πρότεινε παρότι γνώριζε ότι θα ήταν μια ευάλωτη υποψήφια, εξαιτίας των εις βάρος της ερευνών σε Βρυξέλλες και Παρίσι. Ο Μακρόν χρησιμοποίησε την ισχύ του για να διασφαλίσει ότι η Γαλλίδα επίτροπος θα αποκτούσε το καίριο χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, αλλά και της Βιομηχανικής και Αμυντικής Πολιτικής, που αποτελούν προτεραιότητες του Παρισιού. Κάποιοι από τους σφοδρότερους επικριτές της, πάντως, προήλθαν από τις τάξεις του ΕΛΚ, της πολιτικής οικογένειας της Φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η απόρριψη της Γκουλάρ αποτελεί ράπισμα και για τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, αφού τις δύο γυναίκες συνδέει στενή φιλία και θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις κοντινότερες συμμάχους της Φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο Μακρόν, μιλώντας σε εκδήλωση στη Λυών, αρνήθηκε ότι φέρει οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για την ήττα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού Politico, είχε προτείνει τρία ονόματα ως δυνάμει υποψηφίους της Γαλλίας και η ίδια η Φον ντερ Λάιεν επέμεινε στην Γκουλάρ. Κατά την άποψη του Γάλλου προέδρου, οι ευρωομάδες πρόδωσαν τη Φον ντερ Λάιεν και αθέτησαν την υπόσχεσή τους για στήριξη της Γκουλάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή