Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στον Τζουλιάνι

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στον Τζουλιάνι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο της αμερικανικής πολιτικής ζωής επανήλθε η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων για ενδεχόμενη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, με τον προσωπικό δικηγόρο του, Ρόμπερτ Τζουλιάνι, να βρίσκεται στο κέντρο νέων αποκαλύψεων γύρω από το ουκρανικό σκάνδαλο.

Χθες, αναμενόταν να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών, σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής η Μαρί Γιοβάνοβιτς, πρώην πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, η θητεία της οποίας τερματίστηκε πρόωρα τον περασμένο Μάιο. Εκείνη την εποχή, ο Τζουλιάνι, παρότι δεν κατείχε καμία θεσμική θέση στην αμερικανική διοίκηση, ασκούσε πίεση σε Ουκρανούς αξιωματούχους να ανοίξουν δικαστικές έρευνες εις βάρος του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ για τις οικονομικές δραστηριότητες του τελευταίου στη χώρα τους. Σύμφωνα με πρώην διπλωμάτη, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, η Γιοβάνοβιτς ήρθε σε ρήξη με τον Τζουλιάνι, ζητώντας οποιαδήποτε ενέργεια προς τις ουκρανικές αρχές να γίνει μέσω του συνήθους διπλωματικού πρωτοκόλου. Την Πέμπτη, δέκα Δημοκρατικοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ζητώντας εξηγήσεις για την ανάκληση της Γιοβάνοβιτς από το Κίεβο.

Την ίδια ημέρα, δύο επιχειρηματίες από τη Φλόριντα, που είχαν βοηθήσει τον Τζουλιάνι στην υπόθεση Μπάιντεν, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι διοχέτευσαν παράνομο χρήμα σε επιτροπή υποστήριξης του Τραμπ και άλλους υποψηφίους στις εκλογές του 2016. Πρόκειται για τους Λεβ Πάρνας και Ιγκόρ Φρούμαν. Και οι δύο έχουν αμερικανική υπηκοόητα, αν και ο πρώτος γεννήθηκε στην Ουκρανία και ο δεύτερος στη Λευκορωσία, ενώ έχουν φωτογραφηθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ερωτηθείς σχετικά, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν τους γνωρίζει προσωπικά και ότι έχει φωτογραφηθεί «με όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, οι New York Times αναφέρουν ότι ο Τζουλιάνι, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στον Λευκό Οίκο το 2017, πίεσε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να έρθει σε συμφωνία για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατούνταν από τις τουρκικές αρχές, με αντάλλαγμα να αφήσουν ελεύθερο οι Αμερικανοί τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρέζα Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείτο για τον ρόλο που είχε παίξει στην παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν από τουρκικές τράπεζες. Ο Τίλερσον αντέδρασε έντονα και η ανταλλαγή αιχμαλώτων δεν έγινε ποτέ, αλλά το περιστατικό θεωρείται ενδεικτικό για την κατ’ επανάληψη ανάμειξη του Τζουλιάνι σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή