«Βρώμικη» προεκλογική εκστρατεία στην Ουγγαρία

«Βρώμικη» προεκλογική εκστρατεία στην Ουγγαρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε εξοργιστικό προηγούμενο φαίνεται να έχει ξεπεράσει η προεκλογική εκστρατεία για τις αυριανές δημοτικές εκλογές στην Ουγγαρία. Διέρρευσαν βίντεο υποψηφίων σε άκρως ιδιωτικές τους στιγμές, άλλοι φέρονται να έκαναν χρήση ναρκωτικών, μια φωτογραφία υποψηφίου της αντιπολίτευσης πασαλείφτηκε με περιττώματα, πολιτικές αφίσες έγιναν χαρτοπόλεμος, ενώ ένα φιλοκυβερνητικός ακτιβιστής προκάλεσε υποψήφιο της αντιπολίτευσης με σεξουαλικό παιχνίδι σε σχήμα φαλλού.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας εξαιρετικά βρώμικης προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, Γκεργκέλι Γκούλιας, σε κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στις αρχές της εβδομάδας, χαρακτηρίζοντας τη δημοσιοποίηση των σεξ βίντεο «το χαμηλότατο σημείο της ουγγρικής πολιτικής ζωής».

Ο Γκούλιας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το ροζ βίντεο του πολιτικού και χρυσού ολυμπιονίκη στη γυμναστική, Ζολτ Γκιουλάι, όπου βιντεοσκοπείται πάνω σε σκάφος να έρχεται σε ερωτική επαφή με ομάδα γυναικών, πιθανώς ιεροδούλων. Μάλιστα, ο Γκούλιας διατύπωσε την ανησυχία ότι τελικά η τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, εξαιτίας των εκτενών περιγραφών και συζητήσεων για το ροζ βίντεο, θα έπρεπε να μεταδοθεί με σήμανση «ακατάλληλο για ανηλίκους». Ο Ούγγρος ολυμπιονίκης επιθυμεί να επανεκλεγεί δήμαρχος της πόλης Γκιορ, εκπροσωπώντας το κόμμα Fidesz, του Ορμπαν.

Σε ένα άλλο βίντεο με σεξουαλικές στιγμές, το οποίο επίσης διέρρευσε, πρωταγωνιστεί ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Τόμας Ουΐτινγκχοφ, ο οποίος είναι δήμαρχος πόλης γειτονικής στη Βουδαπέστη. Αμφότεροι οι πρωταγωνιστές των ροζ βίντεο ζητήσαν συγγνώμη από τις οικογένειές τους, αλλά δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιες κακόβουλες μέθοδοι παρεισφρέουν στον ουγγρικό πολιτικό στίβο και, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των εκλογέων, κάτι που πλέον δεν επιτυγχάνουν τα πολλαπλά σκάνδαλα διαφθοράς.

Γενική πρόβα

Οπως επισημαίνει ο Αντρέα Βίραγκ, επικεφαλής του Republikon Institute, ενός φιλελεύθερου ινστιτούτου της Βουδαπέστης, «το σεξ και τα ναρκωτικά είναι στοιχεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον ακόμη και εκείνων οι οποίοι αδιαφορούν για τα πολιτικά πράγματα. Το νέο είναι ότι ξαφνικά η ιδιωτική ζωή των πολιτικών γίνεται αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας».

Αύριο οι Ούγγροι θα κληθούν να εκλέξουν 3.000 δημάρχους και περισσότερους από 16.000 δημοτικούς συμβούλους, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα επηρεάσει και τις βουλευτικές εκλογές του 2022. «Πρόκειται για τη γενική πρόβα συνεργασίας της αντιπολίτευσης», επισήμανε ο Βίραγκ. «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιο βαθμό οι διαφορετικές εκλογικές βάσεις της αντιπολίτευσης μπορούν να ενωθούν πίσω από έναν ενιαίο υποψήφιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή