ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Μάτις: Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επανακάμψει

tz-matis-to-islamiko-kratos-mporei-na-epanakampsei-2342000

Προειδοποίηση ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί εάν η Ουάσιγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του απηύθυνε ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

«Το ΙΚ δεν έχει ηττηθεί και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση, ώστε να μην ανανήψει», επισήμανε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Σε περίπτωση που δεν συνεχίσουμε την πίεση, η οργάνωση θα ορθωθεί ξανά. Είναι απόλυτα δεδομένο ότι θα επανακάμψει», προειδοποίησε ο Μάτις.

Η τοποθέτηση αυτή του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου και στρατηγού των Πεζοναυτών εν αποστρατεία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε τον πόλεμο με το ΙΚ.

Ο Μάτις παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές της Συρίας όπου δρούσαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως αποφάσισε να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις στη χώρα, μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε εγχώριο επίπεδο και μεταξύ πολλών συμμάχων της Ουάσιγκτον.