Συρία: Διαφυγή εκατοντάδων κρατουμένων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος – «Παραπληροφόρηση» καταγγέλλει ο Ερντογάν

Συρία: Διαφυγή εκατοντάδων κρατουμένων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος – «Παραπληροφόρηση» καταγγέλλει ο Ερντογάν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 800 ξένοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο κρατούνταν, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών που δέχθηκε το τελευταίο από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αυτόνομες κουρδικές αρχές της βόρειας Συρίας.

Κάνοντας ουσιαστική αναφορά στους αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, η κουρδική διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι «μισθοφόροι» επιτέθηκαν κατά της φρουράς του στρατοπέδου, όπου κρατούνταν «στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους», και άνοιξαν τις πύλες, επιτρέποντας τη μαζική έξοδο κρατουμένων.

Στο στρατόπεδο Άιν Ίσα κρατούνται αυτή τη στιγμή περίπου 12.000 εκτοπισμένα άτομα, μεταξύ των οποίων ξένες γυναίκες και παιδιά με τζιχαντιστικές διασυνδέσεις. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Save the Children», όλες οι ξένες γυναίκες που κρατούνταν στο στρατόπεδο έχουν πλέον διαφύγει, «μετά την περικύκλωση του από μασκοφόρους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες».

Όλα δείχνουν ότι υπό τα νέα δεδομένα της τουρκικής εισβολής στα εδάφη της βόρειας Συρίας, το έργο της φρούρησης των έγκλειστων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο για τους Κούρδους, με τις κουρδικές αρχές να ανακοινώνουν ότι θα πάψει να συνιστά προτεραιότητα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελείται από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κρατούν αυτή τη στιγμή σε επτά φυλακές περισσότερους από 12.000 ύποπτους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, με τουλάχιστον 4.000 να προέρχονται από ξένες χώρες. Ορισμένες από αυτές τις φυλακές φέρονται να είναι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναλάβει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα, και ανακοίνωσαν το Σάββατο μία νέα εκστρατεία στη Συρία, σκοπός της οποίας θα είναι η εκδίκηση για την αιχμαλωσία πολλών μαχητών της οργάνωσης από τους Κούρδους.

Ερντογάν: Παραπληροφόρηση τα περί δραπέτευσης

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι πληροφορίες περί δραπέτευσης των κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν «παραπληροφόρηση», η οποία έχει ως στόχο να προκαλέσει τη Δύση, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, οι πληροφορίες αυτές είναι εσφαλμένες και έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για τη μεταφορά κρατούμενων τζιχαντιστών στο Ιράκ

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επισπεύσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου για τη μεταφορά των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τα στρατόπεδα κράτησης τους στη Συρία στο Ιράκ, μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία, η οποία αύξησε τον κίνδυνο για την πιθανή διαφυγή τους και την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές πατρίδες τους.

Οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές είναι περίπου το 1/5 των 10.000 Ισλαμιστών μαχητών που κρατούνται στην Συρία από τους Κούρδους μαχητές. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση μίας μεγάλης ανάπτυξης των Κούρδων μαχητών στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, ο κίνδυνος μίας μαζικής διαφυγής τζιχαντιστών θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή