ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί- Εως 13 έτη κάθειρξης οι ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες

Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί- Εως 13 έτη κάθειρξης οι ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες

Εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας καταδικάστηκαν σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας Οριόλ Ζουνκέρας – και κύριος κατηγορούμενος στη δίκη απουσία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν – καταδικάστηκε στην πιο βαριά ποινή, 13 χρόνια, για στάση και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.

Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί- Εως 13 έτη κάθειρξης οι ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες-1

Από το πρωί, εν αναμονή της απόφασης του διακστηρίου, χιλιάδες Καταλανοί που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία – είχαν βγει στους δρόμους της Βαρκελώνης ενώ απέκλεισαν και το αεροδρόμιο El Prat.

Οι διαδηλωτές – ακτιβιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης στις οποίες πέταξαν πέτρες και κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία επιτέθηκε όταν αυτοί προσπάθησαν να παραβιάσουν την ταινία ασφαλείας για να μπουν μέσα στο αεροδρόμιο.

Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί- Εως 13 έτη κάθειρξης οι ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες-2

Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί- Εως 13 έτη κάθειρξης οι ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες-3

Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί- Εως 13 έτη κάθειρξης οι ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες-4

«Θα επανέλθουμε ισχυρότεροι (…) Θα επανέλθουμε και θα κερδίσουμε», υποσχέθηκε σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του αυτός ο 50χρονος Ζουνκέρας ενώ ο αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες Πουτζντεμόν κατήγγειλε από την πλευρά του μια «εκτροπή».

Την ίδια ώρα, η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν. 

Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί- Εως 13 έτη κάθειρξης οι ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες-5

Μεγάλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) σε ολόκληρη την περιφέρεια ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η ετυμηγορία που μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση στην περιοχή, όπου το αίτημα της αυτονομίας παραμένει ζωντανό εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.