Kυρώσεις-σοκ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Kυρώσεις-σοκ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κραδασμούς στην τουρκική οικονομία  αναμένεται να προκαλέσουν οι σοβαρές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της που ακακοίνωσε, χθες, το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ, υπό την πίεση και των δύο πτερύγων του Κογκρέσου, για την εισβολή εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, θα υπογράψει σύντομα διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε νυν και πρώην αξιωματούχους της Τουρκίας, θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει κατά 50% τους δασμούς στις εξαγωγές τουρκικού χάλυβα.

Στη δήλωσή του ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να «καταστρέψει» γρήγορα την οικονομία της Τουρκίας, αν η κυβέρνησή της συνεχίσει «αυτόν τον επικίνδυνο και καταστροφικό δρόμο». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που αποχωρούν από τη βόρεια Συρία θα βρίσκονται σε κοντινές περιοχές για να εμποδίσουν την ανασύσταση του Ισλαμικού Κράτους.

Λίγο νωρίτερα, η πίεση του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο είχε κορυφωθεί, καθώς ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος συνήθως υποστηρίζει τον Τραμπ, αλλά συγκρούστηκε μαζί του στο θέμα των Κούρδων, δήλωσε ότι εξασφάλισε τη συναίνεση της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι για την προώθηση νομοσχεδίου που θα επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή ομοβροντία απειλών κατά της Αγκυρας, τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε την κυβέρνηση Ερντογάν πως η Ουάσιγκτον μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από κάθε συναλλαγή που προϋποθέτει χρήση του δολαρίου και ουσιαστικά να αφήσει την τουρκική οικονομία χωρίς πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μιλώντας στο δίκτυο ABC, ο Μνούτσιν υπογράμμισε ότι «οι κυρώσεις αυτές μπορεί στην αρχή να είναι μικρές, αλλά να ασκήσουν τεράστια πίεση, που θα μπορούσε να καταστρέψει την τουρκική οικονομία».

Η ακολουθία απειλών άσκησε, χθες, νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, που υποχωρούσε το βράδυ κατά σχεδόν 0,9% και πλησίαζε ανησυχητικά το επίπεδο των έξι τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο. Το βράδυ κυμαινόταν κοντά στις 5,94 λίρες προς ένα δολάριο. Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωνε πτώση 5,10%, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Τουρκίας σημείωναν άνοδο κατά 66 μονάδες βάσης.

Η εικόνα παραπέμπει στη δεινή θέση που είχε περιέλθει η τουρκική οικονομία το καλοκαίρι του περασμένου έτους εξαιτίας κυρώσεων που της είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον εν μέσω παρατεταμένης διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στις δυο χώρες. Μολονότι μέσα στο τρέχον έτος η τουρκική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, εύκολα θα μπορούσε να περιέλθει εκ νέου σε δεινή θέση. Στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή της γειτονικής χώρας να υποχωρεί για δωδέκατο συναπτό μήνα, τον Αύγουστο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή