Βαριές ποινές για τους Καταλανούς πολιτικούς

Βαριές ποινές για τους Καταλανούς πολιτικούς

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Σε ποινές κάθειρξης από 9 έως και 13 ετών καταδίκασε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας εννέα ηγέτες του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλωνίας για τον ρόλο τους στη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος του 2017. Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν ένοχοι για απείθεια και καταδικάστηκαν σε χρηματικά πρόστιμα. Οι 12 κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες. Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας πραγματοποίησαν χθες πορεία συμπαράστασης στους καταδικασθέντες, σε κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης. Ορισμένοι από τους καταδικασθέντες κατείχαν σημαντικούς θώκους στην καταλανική κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της Βαρκελώνης, ενώ άλλοι έχουν διακριθεί ως ακτιβιστές.

Η αυστηρότερη ποινή επιβλήθηκε στον Οριόλ Γιουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρο της Καταλωνίας, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών. Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου είχε ζητήσει την καταδίκη του Γιουνκέρας σε κάθειρξη 25 ετών, για στάση και κακοδιαχείριση κρατικών κεφαλαίων. Σε κάθειρξη 12 ετών, για στάση, καταδικάστηκαν οι Ντολόρς Μπάσα, πρώην υπουργός Εργασίας της τοπικής κυβέρνησης, Γιόρντι Τουρούλ, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, και Ραούλ Ρομέβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών. Η Κάρμε Φορκαντέλ, πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, καταδικάστηκε σε 11,5 χρόνια. Οι εννέα ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος απέφυγαν, ωστόσο, την κατηγορία της εξέγερσης, κάτι που θα σήμαινε την καταδίκη τους σε ακόμη αυστηρότερες ποινές.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι ηγέτες του κινήματος ανεξαρτησίας ακολούθησαν «άριστα οργανωμένη στρατηγική, με στόχο τη διάλυση της συνταγματικής τάξης και την παράνομη ανεξαρτησία της Καταλωνίας». Τον Σεπτέμβριο, πορεία διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής συγκέντρωσε περισσότερους από 600.000 Καταλανούς στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή