ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

Για προσπάθεια του Τραμπ να αμβλύνει τη μεγάλη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε αντιπάλους και συμμάχους η απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία κάνει λόγο το Bloomberg, σχολιάζοντας τις κυρώσεις που ανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά της Αγκυρας.

Οπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, δεν είναι λίγα τα μέλη του Κογκρέσου που θεωρούν ανεπαρκείς τις κυρώσεις και επιθυμούσαν πιο αυστηρά μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τροχιά τερματισμού της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και στενό σύμμαχο του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, για την προώθηση σκληρότερων μέτρων προς την Αγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας.  Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής. Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις Τούρκους υπουργούς.

Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία. Αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.