Θα στείλει 3.900 άνδρες στο μέτωπο η Γερμανία

Θα στείλει 3.900 άνδρες στο μέτωπο η Γερμανία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του θα διαθέσει 3.900 Γερμανούς στρατιώτες για τον αμερικανικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η ιστορική πρόταση του Σρέντερ ενδέχεται να οδηγήσει τη Γερμανία στη σημαντικότερη αμυντική της προσπάθεια, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε, όμως, ότι η χώρα του δεν θα παράσχει χερσαίες δυνάμεις στις επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Οι γερμανικές δυνάμεις θα περιλαμβάνουν σώμα αντιμετώπισης βιολογικού, πυρηνικού και χημικού πολέμου, 100 μέλη των ειδικών δυνάμεων, υπηρεσίες περισυλλογής τραυματιών, τάγμα μεταφορών και ναυτικές δυνάμεις για την προστασία των οδών της ναυσιπλοΐας.

Εγκριση του Κοινοβουλίου

Ο Σρέντερ, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι η απόφασή του αποτελεί «ιστορική στιγμή». Ο καγκελάριος έχει αποδείξει την πρόθεσή του να φέρει τη Γερμανία στο προσκήνιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ενώ δήλωσε πως θεωρεί δεδομένη την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, την οποία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Παρ’ όλη την εμμονή του στη στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας, ο Σρέντερ δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στην αξία των διπλωματικών και πολιτικών προσπαθειών, για τη διατήρηση της συνοχής της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας, τη συνέχιση των ανθρωπιστικών αποστολών υπέρ του αφγανικού λαού, τη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών και την επιβολή εμπορικών κυρώσεων, με στόχο την υπονόμευση των τρομοκρατικών δικτύων. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα στρατιωτικά μέτρα δεν αποτελούν παρά μικρό μέρος της διεθνούς αντιτρομοκρατικής προσπάθειας», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο -η οριστική έγκριση θα προέλθει από το κοινοβουλευτικό όργανο- περιορίζει χρονικά τις υπερπόντιες αποστολές των γερμανικών στρατευμάτων σε ένα έτος, αν και ο Σρέντερ επισήμανε ότι αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση για τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

Ενημέρωση των συμμάχων

Νωρίτερα χθες, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ενημέρωσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας. «Πρέπει τώρα να κάνουμε πράξη τις δηλώσεις μας για αλληλεγγύη με τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Φρίντριχ Μερτς. Η μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων, την οποία η Γερμανία προσφέρει στη διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας θα αποτελείται από μέλη της ομάδας KSK, η οποία ιδρύθηκε το 1996 για την αντιμετώπιση περιστατικών ομηρείας και την ανάληψη άλλων ευαίσθητων αποστολών. Οι άνδρες της KSK, όλοι τους αλεξιπτωτιστές, είναι εκπαιδευμένοι σε επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού, κάτω από οιεσδήποτε καιρικές συνθήκες

Η ιδέα ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να επιστρέψει στο παρελθόν για να αναζητήσει μια αποτελεσματική κοινή εξωτερική πολιτική είναι «ανάθεμα» για ορισμένους. Εντούτοις υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σχέδιο του Μάαστριχτ χρήζει επανεξέτασης. Πρώτον, η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη καθιστά ακόμη μεγαλύτερο το ενδεχόμενο να επιλέγουν οι ΗΠΑ τους συμμάχους τους. Δεύτερον, η Ε.Ε. έχει ήδη υιοθετήσει ένα άρθρο «ευελιξίας» που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει κάποιες χώρες να ενεργούν χωρίς να εμποδίζονται από τις άλλες. Τρίτον, ο καγκελάριος Σρέντερ δείχνει αποφασισμένος να διασφαλίσει για τη Γερμανία ένα μεγαλύτερο κομμάτι στην παγκόσμια σκηνή, είτε μέσα στην Ε.Ε. είτε στο ΝΑΤΟ. Τέταρτον, η αφγανική κρίση έχει εκθέσει για μία ακόμη φορά την πολιτική παρακμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή