Ναρκοθετημένη η βόρεια Συρία για τον Ερντογάν

Ναρκοθετημένη η βόρεια Συρία για τον Ερντογάν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας, μαζί με τις διεθνείς αγορές, τις αναιμικές κυρώσεις που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε εκ νέου ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία στη βόρεια Συρία έως ότου πετύχει τον πλήρη εξοστρακισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Ωστόσο, οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης δεν διαγράφονται ρόδινες για την Αγκυρα, καθώς οι Κούρδοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, ενδυναμωμένοι από την αποστολή στρατευμάτων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Κούρδοι πέρασαν στην αντεπίθεση στην πόλη Ρας αλ Αϊν, την οποία είχαν ισχυριστεί ότι κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα και οι τοπικοί σύμμαχοί τους. Οι υπό κουρδικό έλεγχο Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αμύνονταν τις προηγούμενες μέρες μέσα από ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων, ενώ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη επιχείρησαν εκτεταμένη αντεπίθεση κατά των εισβολέων. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, παρά το γεγονός ότι ο Ασαντ δεν έχει στείλει προς το παρόν στρατό στο Ρας αλ Αϊν, ούτε στην πόλη Ταλ Αμπιάντ, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Τούρκων.

Αντιθέτως, δυνάμεις του συριακού στρατού εισήλθαν χθες στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, καλύπτοντας γρήγορα το κενό που άφησε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η υπό κουρδικό έλεγχο πόλη δέχεται πυρά από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του, ενώ ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι εννοεί να την καταλάβει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, κάτι που απειλεί να φέρει στο χείλος της στρατιωτικής σύγκρουσης τις δύο γειτονικές χώρες. Περισσότερο σιβυλλικός εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το Κομπάνι, μεγάλη κουρδική πόλη στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και, λογικά, επόμενο στόχο του μετά το Μανμπίτζ.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ στέλνει στη Μέση Ανατολή τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, σε μια προσπάθεια αμερικανικής μεσολάβησης για την επίτευξη εκεχειρίας. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε ανεπαρκέστατες τις κυρώσεις που ανακοίνωσε την προηγούμενη ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον τριών υπουργών της Τουρκίας (Αμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας), μαζί με την αύξηση των δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για διμερή εμπορική συμφωνία. Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να αποσύρει τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή