ΚΟΣΜΟΣ

Οι μυστικές, υπόγειες σήραγγες των Ναζί στο Μάριμπορ της Σλοβενίας

Οι μυστικές, υπόγειες σήραγγες των Ναζί στο Μάριμπορ της Σλοβενίας

Μια μυστική, υπόγεια «πολιτεία» που κατασκευάστηκε από τους Ναζί στην πόλη του Μάριμπορ στα τέλη του 1943 και καλύπτει έκταση πάνω από 8.500 τετραγωνικά μέτρα, ήρθε στο φως πριν λίγα χρόνια και πλεόν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή,

Οι σήραγγες κατασκευάστηκαν από τους Ναζί για την προστασία τους από τις αεροπορικές επιδρομές των Συμμάχων, στην σημερινή βιομηχανική περιοχή του Μάριμπορ, στη Ζώνη Τέσνο (Zone Tezno – Cona Tezno). 

Οι μυστικές, υπόγειες σήραγγες των Ναζί στο Μάριμπορ της Σλοβενίας-1

Σημαντική βιομηχανική πόλη, το Μάριμπορ βομβαρδίστηκε συχνά από τους Συμμάχους, οπότε οι Ναζί αποφάσισαν το 1944 η παραγωγή μηχανών για τα αεροσκάφη να γίνεται υπόγεια.

Πάνω από 8.500 τετραγωνικά μέτρα σήραγγες κατασκευάστηκαν για την ομαλή λειτουργία της παραγωγής, δεκαπέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Οι μυστικές, υπόγειες σήραγγες των Ναζί στο Μάριμπορ της Σλοβενίας-2

«Αυτό που προσελκύει τους επισκέπτες είναι το μυστήριο που περιβάλλει τις σήραγγες. Υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι, όπως για παράδειγμα, ότι οι σήραγγες θα μπορούσαν να οδηγούν στο Κιντρίτσεβο (μια πόλη που απέχει 25 χιλιόμετρα), αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα»  δήλωσε η ξεναγός Μπάρμπαρα Ιζλακάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων STA. 

Οι μυστικές, υπόγειες σήραγγες των Ναζί στο Μάριμπορ της Σλοβενίας-3

Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το Εργοστάσιο Παραγωγής Αυτοκινήτων (TAM) λειτουργούσε πάνω από τις σήραγγες ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φορτηγών και πούλμαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το εργοστάσιο χρησιμοποίησε τις σήραγγες για την παροχή νερού για την παραγωγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ