Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων

Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε μία ενέργεια που ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε «εν ψυχρώ δολοφονία», δύο ανώτατα στελέχη της Φατάχ σκοτώθηκαν, χθες, σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στη Ναμπλούς, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι και τραυματίσθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Τη δυσοίωνη ατμόσφαιρα επιβάρυναν οι άκαρπες συνομιλίες του Αραφάτ με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες στις Βρυξέλλες: «Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε κατά την προχθεσινή, τέταρτη μέσα σε τρεις ημέρες, συνάντηση των δύο ανδρών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ελπίδες για ειρήνευση έχουν εξανεμισθεί».

Τις προσεκτικές αυτές διατυπώσεις χρησιμοποίησε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πέρες, ο οποίος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τις συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, οι τρεις Παλαιστίνιοι που έπεσαν χθες νεκροί από ισραηλινά πυρά κοντά στη Ναμπλούς βάρυναν περαιτέρω την ατμόσφαιρα, όπως και η ανάληψη της ευθύνης από την ισλαμική Τζιχάντ της προχθεσινής βομβιστικής επίθεσης εναντίον εβραϊκού οικισμού, που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών Ισραηλινών.

Νέο σχέδιο

Ο Ισραηλινός Τύπος εμφανίζει, πάντως, τον σκληροπυρηνικό Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον Πέρες να επεξεργάζονται από κοινού ένα νέο σχέδιο για να άρουν το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή για να συζητήσουν το σχέδιο ειρήνης που εκπόνησε ο Πέρες. Η «Χααρέτζ» έγραψε χθες ότι το σχέδιο προβλέπει εκεχειρία, διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που ζητούν απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο όμως θα αποστρατιωτικοποιηθεί, ενώ τα ακριβή σύνορά του θα χαραχθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Η πρώτη φάση του σχεδίου θα εφαρμοσθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εκκρεμές παραμένει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο Σαρόν ανακοίνωσε προχθές στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει την καταστροφή των εβραϊκών οικισμών, ένα ζήτημα, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί το βασικό σημείο τριβής μεταξύ Σαρόν και Πέρες. Το «γεράκι» και το «περιστέρι» της ισραηλινής πολιτικής αναμένεται να ξανασυναντηθούν την Παρασκευή, μετά την επιστροφή του Πέρες από τις Βρυξέλλες.

Στη βελγική πρωτεύουσα, ο εκπρόσωπος του οικοδεσπότη των συνομιλιών Πέρες – Αραφάτ, Γκι Φερχόβσταντ, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες είχαν την ουσιαστικότερη συνάντησή τους εδώ κι ένα μήνα, μετά τις πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες της Ε.Ε. Ο Πέρες είχε φροντίσει, όμως, εκ των προτέρων να περιορίσει τις ελπίδες για τα αποτελέσματα των επαφών του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. «Δεν θα έπρεπε να κάνουμε τόση φασαρία για αυτές τις συναντήσεις, όλοι νομίζουν ότι αν συναντηθούμε, όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Δεν είναι έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν εισέλθει στη συνάντηση, που διήρκεσε 90 λεπτά. Ο Φερχόβσταντ έχει προγραμματίσει, πάντως, να επισκεφθεί προσεχώς την περιοχή, για να ασκήσει νέες πιέσεις στις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απέφυγε να απαντήσει χθες αν προετοιμάζεται να αποκαλύψει μια νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο και δήλωσε ότι αντ’ αυτού θα επιχειρήσει να επικεντρωθεί στις συμβουλές της διεθνούς επιτροπής υπό τον γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, για επανέναρξη του διαλόγου.

Ελλειψη αρχών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή