ΚΟΣΜΟΣ

«Προς οριστικοποίηση» η συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας για το Brexit

pros-oristikopoiisi-i-symfonia-e-e-vretanias-gia-to-brexit-2342494

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται ο «λευκός καπνός» μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο Μακρόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως αυτή μπορεί να υπογραφεί αύριο Πέμπτη.

Την ίδια ώρα ευρωπαϊκές πηγές, σημείωναν ότι μια προσωρινή τεχνική συμφωνία είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένουν  «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ. «Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, τα πρώτα θετικά μηνύματα είχαν έρθει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε σημειώσει ότι οι βάσεις για τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι έτοιμες.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον, μέσω εκπροσώπου του, είχε χαρακτηρίσει «πιθανή» τη συμφωνία, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί οριστικά.