Ο Τριμπλ επανεξελέγη στη Βόρεια Ιρλανδία

Ο Τριμπλ επανεξελέγη στη Βόρεια Ιρλανδία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Ο μετριοπαθής Προτεστάντης ηγέτης Ντέιβιντ Τριμπλ επανεξελέγη χθες πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, βάζοντας τέλος στην πολύμηνη κυβερνητική κρίση.

Υποστήριξη

Τέσσερις μέρες μετά την απειλή των σκληροπυρηνικών Προτεσταντών ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση συνεργασίας, εμποδίζοντας την επιστροφή του στην πρωθυπουργία, ο ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ επανεξελέγη με την επιπρόσθετη υποστήριξη τριών βουλευτών του ουδέτερου Κόμματος της Συμμαχίας, το οποίο εκπροσωπεί Καθολικούς αλλά και Προτεστάντες.

Οι σκληροπυρηνικοί Προτεστάντες, οι οποίοι εξάντλησαν όλες τις προσπάθειές τους να παρεμποδίσουν την επανεκλογή του Τριμπλ, επιδιώκοντας προσφυγή στις κάλπες, εκδήλωσαν χθες βιαίως τη δυσφορία τους, διαπληκτιζόμενοι με συναδέλφους τους βουλευτές, εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων της βορειοϊρλανδικής Βουλής. Ταυτοχρόνως με την εκλογή Τριμπλ έγινε και η εκλογή του Μαρκ Ντάρκαν για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Την επανεκλογή του μετριοπαθούς Προτεστάντη, ο οποίος το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, χαιρέτισε χθες ικανοποιημένος και ο Τόνι Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολιτική αυτή εξέλιξη στη Βόρεια Ιρλανδία «δείχνει ότι η πολιτική μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και όπου παραμένουν ριζικές πολιτικές διαφορές». Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ακόμη ότι «ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας προσβλέπει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν και κάνοντας κάτι τέτοιο δίνει ένα θαυμαστό παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο».

Προβλήματα

Παρμ όλ’ αυτά, τα πολιτικά προβλήματα του Τριμπλ δεν τερματίζονται με την επανεκλογή του. Το Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ, του οποίου ηγείται, εξακολουθεί να είναι διηρημένο ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και εκείνους, που την απορρίπτουν. Πολλά θα εξαρτηθούν, εξάλλου και από το αν ο παράνομος IRA θα συνεχίσει να παραδίδει τον οπλισμό του. Πολλά από τα μέλη του κόμματός του, πιέζουν τον Τριμπλ να ορίσει εκ των προτέρων την ημερομηνία παραίτησής του, στην περίπτωση κατά την οποία ο IRA δεν επιβεβαιώσει την εκπεφρασμένη πρόθεσή του να παραδώσει τον οπλισμό του.

Ολα τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας καταδίκασαν την επίθεση με την εξαίρεση του συνασπισμού Μπατασούνα, που συνδέεται με την αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ο αρχηγός του, Αρνάλντο Οτέγκι, δήλωσε ότι οι συλλήψεις 12 μελών δύο οργανώσεων που συνδέονται με τον ΕΤΑ, όπως και η βομβιστική επίθεση, αποτελούν «αποδείξεις της πολιτικής σύγκρουσης» και ζήτησε από τους Ισπανούς ηγέτες να βρουν μια λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της βόρειας Ιρσλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή