ΟΗΕ: Προς συμφωνία για το Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Προς συμφωνία για το Αφγανιστάν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σκοπεύουν να δώσουν έγκριση, την ερχόμενη εβδομάδα, για τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, μέσω απόφασης, που θα επιβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Αφγανιστάν.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ ανέφεραν χθες ότι η απόφαση ενδέχεται να περιέχει και δέσμευση για παροχή διεθνούς βοήθειας, για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας. Η προτεινόμενη απόφαση πηγάζει από σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι.

Η πρόταση του Μπραχίμι τονίζει τις υποχρεώσεις της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, του εμπορίου ναρκωτικών και των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Ο κ. Μπραχίμι θα πρέπει να ενεργήσει ως μαία της κυβέρνησης αυτής. Η ενδεχόμενη απουσία ομοφωνίας στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορεί να ωθήσει τους σημαντικότερους παίκτες του αφγανικού πολιτικού σκηνικού να αγνοήσουν εξ ολοκλήρου τον ΟΗΕ», εκτιμά ο Ντέιβιντ Μαλόουν, πρόεδρος διεθνούς ανρθωπιστικής οργάνωσης.

Κινεζική τακτική

Ανώτατα διπλωματικά στελέχη του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφεραν ότι η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου είναι δεδομένη. Κινέζοι διπλωματικοί προειδοποίησαν, όμως, ότι το Συμβούλιο μπορεί να πρέπει να αρκεσθεί σε δήλωση του προέδρου, εάν δεν επιτευχθεί ομοφωνία. Οι προεδρικές δηλώσεις, αντίθετα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν είναι δεσμευτικές.

Η Κίνα, μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν μόνιμη έδρα και δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής διστακτικά την αμερικανική αντι τρομοκρατική εκστρατεία, αποφεύγει να υποστηρίζει αποφάσεις του Συμβουλίου, που μπορούν να χαρακτηρισθούν παρεμβατικές στα εσωτερικά άλλων χωρών. Η κινεζική τακτική αυτή ερμηνεύεται από την αυστηρή στάση του Πεκίνου απέναντι στις μειονότητες της χώρας.

Ο κ. Μαλόουν, όμως, δεν πιστεύει ότι η Κίνα θα καταψηφίσει την πρόταση, εάν οι υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου την υπερψηφίσουν. «Η Κίνα έχει διακριθεί για το ρεαλισμό της, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια στο Συμβούλιο, για την προάσπιση των συμφερόντων της, αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τρίτων χωρών», λέει ο κ. Μαλόουν.

Ο Λακντάρ Μπραχίμι υπογραμμίζει τη σημασία επίτευξης «αφγανικής λύσης», ομολογώντας όμως, ότι η τήρηση της τάξης στο μεταπολεμικό Αφγανιστάν θα απαιτήσει την παρουσία πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα πρέπει να διαθέτει ακόμη και μικρά πολυεθνικά στρατιωτικά τμήματα.

Κίνδυνοι για

την πολυεθνική

Κατά τη διάρκεια των αρχικών επαφών του με το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Μπραχίμι προειδοποίησε για τους κινδύνους που παρουσιάζει η αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ενώ αντιμετώπισε διαφωνίες από κυβερνητικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ασφάλεια του Αφγανιστάν δεν μπορεί να εξασφαλισθεί παρά μόνο με την παρουσία τέτοιας δύναμης στο έδαφος.

Οι γείτονες του Αφγανιστάν θα αποκτήσουν και αυτοί κρίσιμο ρόλο στις μεταπολεμικές εξελίξεις σύμφωνα με το σχέδιο Μπραχίμι. Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ πραγματοποίησε αυτή την εδβομάδα επισκέψεις στο Πακιστάν και το Ιράν, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η υποστήριξη των δύο κρατών για μεταπολεμική λύση στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπραχίμι έχει προτείνει μάλιστα να συμπεριληφθεί ο πρώην μονάρχης του Αφγανιστάν, Μοχάμετ Ζαχίρ Σαχ, στις διεργασίες για τη μεταπολεμική πολιτική μορφή του Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή