Ευαίσθητες διαχωριστικές γραμμές στο πεδίο της μάχης στη Συρία – Στην Άγκυρα Πενς και Πομπέο

Ευαίσθητες διαχωριστικές γραμμές στο πεδίο της μάχης στη Συρία – Στην Άγκυρα Πενς και Πομπέο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω των τεταμμένων διπλωματικών σχέσεων, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις σήμερα στην Αγκυρα με τον Ερντογάν, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του – αν και ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαμυνήσει ότι δεν υποχωρεί, δεν δέχεται εκεχειρία και δεν διαπραγματεύεται με τους «τρομοκράτες». 

Διαβάστε σχετικά: Ερντογάν σε Κούρδους: Παραδοθείτε και σταματάω την επιχείρηση

Στην Άγκυρα βρίσκεται από χθες και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, προετοιμάζοντας την συνάντηση Πενς – Ερντογάν. 

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα κατά των Κούρδων στην Συρία, οι οποίοι έχουν πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε: «Μην παριστάνεις τον σκληρό, μη γίνεσαι ανόητος» – H απίστευτη επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν για τη Συρία

Στο επιχειρησιακό επίπεδο των πολεμικών επιχειρήσεων, η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη ευέλικτης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις περιοχές που είχαν αναπτυχθεί στην Συρία, έφεραν τις ΗΠΑ και την Τουρκία πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώθηκε ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την συνοριακή πόλη Κομπάνι και καθώς αντάρτες που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν βρεθεί κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι.

«Η δήλωση του προέδρου Τραμπ για το Κομπάνι ήταν "Μην βομβαρδίσετε εκεί". Είπαμε ότι πραγματοποιούσαμε μία επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης. Δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό του Κομπάνι, αλλά είπαμε ότι "αν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη είναι ενδεχόμενο να εμπλακούμε"» είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

300.000 άμαχοι εκτοπισμένοι

Η τουρξική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, έχει προκαλέσει μέσα σε οκτώ ημέρες τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν εκτοπισθεί από την έναρξη της επίθεσης» στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή