Ομολογίες ακόμη και με βασανιστήρια;

Ομολογίες ακόμη και με βασανιστήρια;

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλούς κύκλους, ο αρθρογράφος του περιοδικού «Νιούζγουικ» Τζόναθαν Αλτερ θεωρείται φιλελεύθερος. Ομως, την περασμένη εβδομάδα το άρθρο του είχε τίτλο: «Ωρα να σκεφθούμε τα βασανιστήρια». «Χρειάζεται ένας τρόπος να ξεκολλήσουν οι έρευνες πάνω στο μεγαλύτερο έγκλημα της αμερικανικής ιστορίας», έγραψε ο Αλτερ, προσθέτoντας τη φωνή του σε αυτές όσων ανοίγουν τη συζήτηση -χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν- με το ζήτημα των βασανιστηρίων.

Φρικιαστικό

Η νομιμοποίηση των βασανιστηρίων ως ανακριτικής μεθόδου είναι το τελευταίο στη σειρά των φρικιαστικών θεμάτων που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. (Τα άλλα αφορούν βιολογικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών πόλεων ή τρομοκρατικά πλήγματα με πυρηνικά.)

Ορισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκαθαρίζουν ότι οι θεωρητικές συζητήσεις περί βασανιστηρίων δεν βλάπτουν. Ομως, τονίζουν ότι όσο περισσότερο γίνεται λόγος για την πρακτική εφαρμογή τους, τόσο περισσότερο νομιμοποιείται στις συνειδήσεις η βάρβαρη αυτή πρακτική.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με προσοχή. Αλλοι, θεωρούν καθήκον τους να ανακινήσουν το θέμα, με το σκεπτικό ότι τα βασανιστήρια θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές, ότι η σχετική συζήτηση ήδη γίνεται σε μπαρ, εστιατόρια και τρένα και ότι, στο κάτω κάτω, αυτό θα πει πόλεμος.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ο ιστορικός Τζέι Βίνικ έγραψε με λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια, τα οποία υπέστη ο Αμπντούλ Χακίμ Μουράντ από τις αρχές των Φιλιππίνων το 1995. Μετά τη «μεταχείριση» αυτή, ο Μουράντ έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν τις αρχές να ματαιώσουν τα τρομοκρατικά σχέδια για τη συντριβή μιας δεκάδας αμερικανικών αεροσκαφών στον Ειρηνικό και στα αρχηγεία της CIA. Ο Βίνικ προσέθεσε: «διερωτάται κανείς τι θα είχε συμβεί αν ο Μουράντ κρατείτο στις ΗΠΑ».

Ο ιστορικός δεν υιοθέτησε τη λύση των βασανιστηρίων, όμως τάχθηκε υπέρ του δραστικού περιορισμού των πολιτικών ελευθεριών, όπως είχε γίνει σε άλλους αμερικανικούς πολέμους.

Από την άλλη, ο Αλτερ δήλωσε έκπληκτος που το άρθρο του δεν προξένησε καταιγισμό e-mail ή επιστολών. «Αντίθετα, με πλησίασαν άνθρωποι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανήκουν στην αριστερά και μου ψιθύρισαν: έχεις δίκιο», λέει. Το πρόβλημα με όλ’ αυτά, προσθέτει, είναι ότι πολλοί θεώρησαν πως το γεγονός ότι αναφέρεται στα βασανιστήρια σημαίνει ότι τοποθετείται υπέρ. «Ομως εγώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκα στην πιθανότητα να παραχθούν από τα βασανιστήρια λάθος πληροφορίες», προσέθεσε.

Απελπισμένα μέτρα

Το δίκτυο FOX αντιμετώπισε με λιγότερο απολογητική διάθεση την εκπομπή της περασμένης Πέμπτης, στην οποία ακούστηκαν όλες οι απόψεις για τα βασανιστήρια. Οι υποστηρικτές τους είπαν ότι σε καιρό απελπισίας χρειάζονται απελπισμένα μέτρα, ενώ οι επικριτές τόνισαν ότι, αν υιοθετήσουν τα βασανιστήρια, οι ΗΠΑ δεν θα νομιμοποιούνται να πιέζουν άλλες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την άλλη, το δίκτυο CBS αρνείται να αναφερθεί στα βασανιστήρια στις βραδινές ειδήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν οι Αρχές εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο εφαρμογής των βασανιστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή