Οι διαστημικές στολές του μέλλοντος

Οι διαστημικές στολές του μέλλοντος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαστημικές στολές που πρόκειται να φορεθούν από την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει τη Σελήνη αποκάλυψε χθες η ΝΑSA. Οι στολές, οι οποίες ανήκουν στην επόμενη γενιά διαστημικής εξερεύνησης, δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρτεμις», το οποίο σκοπεύει να στείλει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στη σεληνιακή επιφάνεια έως το 2024.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), Τζιμ Μπρίντενσταϊν, και οι μηχανικοί της υπηρεσίας που σχεδίασαν τις στολές επέτρεψαν μια πρώτη ματιά στη δουλειά τους, στην έδρα της NASA, στην Ουάσιγκτον. Το μάλλον ογκώδες λευκό πρωτότυπο, που διαθέτει μπλε και κόκκινα μανίκια, παρουσίασε η μηχανικός διαστημικών στολών του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον, Κριστίν Ντέιβις. 

H στολή, που είναι γνωστή ως «μονάδα κινητικότητας εξερεύνησης εκτός διαστημικού σκάφους» (xEMU), σχεδιάστηκε ειδικά για την εξερεύνηση της διαστημικής επιφάνειας και ιδιαίτερα του νοτίου πόλου της Σελήνης, που είναι και ο στόχος της επόμενης επανδρωμένης αποστολής της NASA στο φεγγάρι. Είναι πιο ευλύγιστη από εκείνες των προηγούμενων γενεών και επιτρέπει στους αστροναύτες να γονατίζουν προκειμένου να συλλέξουν πετρώματα από την επιφάνεια, αλλά και να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η μόνωση που διαθέτει επιτρέπει αντοχή σε θερμοκρασίες από -150 έως 120 βαθμούς Κελσίου.

«Αν φέρουμε στη μνήμη μας την εποχή του προγράμματος “Απόλλων”, θα θυμηθούμε ότι ο Μπαζ Ολντριν και ο Νιλ Αρμστρονγκ χοροπηδούσαν σαν κουνέλια στην επιφάνεια της Σελήνης», τόνισε ο Τζιμ Μπρίντενσταϊν. «Σήμερα, οι αστροναύτες μπορούν να βηματίσουν φυσιολογικά πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια, χάρη σε διαστημικές στολές πολύ διαφορετικές από εκείνες του παρελθόντος». Τη νέα, πορτοκαλί διαστημική στολή, στο πλαίσιο του συστήματος επιβίωσης πληρώματος «Ωρίων», επέδειξε στο κοινό ο μηχανικός διαστημικών στολών Ντάστιν Γκόμερτ. Θα τη φορούν οι αστροναύτες κατά την εκτόξευσή τους, επί του διαστημοπλοίου «Ωρίων», και κατά την επιστροφή τους στη Γη.

Βασικός στόχος των καινούργιων διαστημικών στολών είναι να ταιριάζουν σε ένα πολυποίκιλο πλήρωμα, κάτι που κατέστη επιτακτικό μετά την ακύρωση του γυναικείου διαστημικού περιπάτου, τον Μάρτιο, εξαιτίας έλλειψης διαστημικής στολής μεσαίου μεγέθους. Η NASA είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν διαστημικό περίπατο έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η Κριστίνα Κοχ και η Αν Μακλέιν, προκειμένου να εγκαταστήσουν νέες μπαταρίες. Τελικά, όμως, μόνο η Κοχ κατάφερε να εξέλθει και να εργαστεί στο Διάστημα.

Τέταρτος για την Κοχ

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει προγραμματίσει ακόμη έναν γυναικείο διαστημικό περίπατο, για σήμερα ή αύριο. Στο εγχείρημα θα λάβουν μέρος η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ. Και αυτή τη φορά σκοπός του περιπάτου, που αναμένεται να διαρκέσει έξι ώρες, είναι η αντικατάσταση μιας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας και η τοποθέτηση νέων μπαταριών. Πρόκειται για τον τέταρτο διαστημικό περίπατο της Κοχ και για τον πρώτο της Μέιρ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή