Κόλαφος για τον Τραμπ στο Κογκρέσο

Κόλαφος για τον Τραμπ στο Κογκρέσο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδυνηρό ράπισμα υπέστη ο Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική του στη Συρία, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (354 υπέρ έναντι μόλις 60 κατά) απόφαση που καταδικάζει απερίφραστα την επιλογή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, αφήνοντας τους Κούρδους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο έλεος του Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να παρουσιάσει «ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για τη βιώσιμη μακροπρόθεσμα ήττα του Ισλαμικού Κράτους» και τον Τούρκο ομόλογό του να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες στη βόρεια Συρία. Ανάλογο σχέδιο απόφασης αναμενόταν χθες το βράδυ να τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία.

Την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Τραμπ είχε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με ηγέτες και των δύο κομμάτων, με αντικείμενο την πολιτική του στο Συριακό. Οταν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που σηματοδοτούσε την αποδοκιμασία του όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς, αλλά και από βουλευτές του δικού του κόμματος, κεραυνοβολήθηκε, διέκοψε τη σύσκεψη και εκφράστηκε απαξιωτικά για την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι, χαρακτηρίζοντάς την «τριτοκλασάτη πολιτικό». Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε υποβαθμίσει την τουρκική εισβολή, δηλώνοντας ότι όσα διαδραματίζονται στη Συρία «δεν μας αφορούν καθόλου» και ότι «οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι».

Σήμερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα τον πιέσει για ανακωχή με τους Κούρδους. Αρχικά, ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι δεν επρόκειτο να συναντήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους παρέπεμψε στους Τούρκους ομολόγους τους. Αργότερα, όμως, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Ατούν, δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα συναντήσει τελικά την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει διαπραγμάτευση με τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, και ότι δεν συζητάει καν περί κατάπαυσης του πυρός. «Η πρότασή μας στους τρομοκράτες είναι να καταθέσουν τα όπλα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην ίδια τη Συρία, η τουρκική επέμβαση δέχθηκε άλλα δύο πλήγματα χθες, καθώς ο μεν στρατός του προέδρου Ασαντ εισήλθε στη Ράκα, η δε ρωσική στρατιωτική αστυνομία εγκαταστάθηκε έξω από το Κομπάνι, ιστορική κουρδική πόλη στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, εμποδίζοντας έτσι την προώθηση των τουρκικών στρατευμάτων. Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Κομπάνι δεν συγκαταλέγεται «για την ώρα» στους στόχους της τουρκικής επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή