Προς Σάββατο η συνεδρίαση της Βουλής για το Brexit – Πέμπτη σαββατιάτικη συνεδρίαση σε 80 χρόνια

Προς Σάββατο η συνεδρίαση της Βουλής για το Brexit – Πέμπτη σαββατιάτικη συνεδρίαση σε 80 χρόνια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το Σάββατο οδεύει η έκτακτη συνεδρίαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου για το Brexit. Εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί, tα είναι η πέμπτη φορά από το 1939 που το Βρετανικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει ημέρα Σάββατο.

Οπως γνωστοποιήθηκε από τον υπουργό της κυβέρνησης, αρμόδιο για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει ατάκτως από την ΕΕ. Η απόφαση για κοινοβουλευτική συνεδρίαση του Σαββάτου θα ληφθεί σήμερα από τους βουλευτές δια ψηφοφορίας.

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά. «Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ‘ναι’ ή ‘όχι’ από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;», κατέληξε ο Ρις – Μογκ.

H οδεύουσα προς Σάβατο συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου, θα είναι η πέμπτη που θα πραγματοποιηθεί τέτοια ημέρα, από το 1939 έως σήμερα.

Οι άλλες τέσσερις ήταν οι εξής:

  • Η πρώτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1939, στο ξέσπασμα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Η δεύτερη σαββατιάτικη συνεδρίαση συνέβη στις 30 Ιουλίου του 1949, τελευταία ημέρα προ των θερινών διακοπών. Ηταν η άτυπη κοινοβουλευτική συζήτηση που δεν απαιτεί απόφαση από το κοινοβούλιο (adjournment debate), διαδικασία η οποία συνηθιζόταν κυρίως πριν από τα Χριστούγεννα ή τις θερινές διακοπές.
  • Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια εωσότου το βρετανικό κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά Σάββατο με αφορμή την κρίση του Σουέζ (3 Νοεμβρίου 1956).
  • Tέλος στις 3 Απριλίου του 1982, η εισβολή της Αργεντινής στα Φόκλαντ, οδήγησε το βρετανικό κοινοβούλιο σε μία έκτακτη -σαββατιάτικη- συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή