Νέο δημοψήφισμα στην Καταλωνία ζητεί ο Τορά

Νέο δημοψήφισμα στην Καταλωνία ζητεί ο Τορά

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Οι ταραχές στη Βαρκελώνη, στην Ταραγόνα και σε άλλες πόλεις της Καταλωνίας συνεχίστηκαν προχθές για τρίτο βράδυ, παρά το μεταμεσονύκτιο μήνυμα του προέδρου της επαρχίας, Κιμ Τορά, ο οποίος ζητούσε αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα με την έκκλησή του για ειρηνικές διαδηλώσεις, ο Τορά ανακοίνωσε ότι το αυτονομιστικό κίνημα θα επιμείνει στη στρατηγική που οδήγησε τα πράγματα έως εδώ.

«Αν μας καταδίκασαν σε 100 χρόνια φυλακή επειδή στήσαμε κάλπες για την αυτοδιάθεση, η απάντησή μας θα πρέπει να είναι η ίδια: να στήσουμε ξανά κάλπες για την αυτοδιάθεση», είπε χθες το μεσημέρι ο Τορά στην καταλανική Βουλή. Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, αν η στρατηγική αυτή έχει τη στήριξη των υπολοίπων αυτονομιστικών κομμάτων. Τη Δευτέρα, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία καταδικάζονται σε ποινές που συνολικά προσεγγίζουν τα 100 χρόνια κάθειρξης εννέα άτομα, υπουργοί της προηγούμενης καταλανικής κυβέρνησης και στελέχη αυτονομιστικών οργανώσεων, που οργάνωσαν το παράνομο δημοψήφισμα του 2017.

Υστερα από ακόμη μία νύχτα φλεγόμενων οδοφραγμάτων, φλεγόμενων αυτοκινήτων, βομβών μολότοφ και συγκρούσεων διαδηλωτών – αστυνομίας, οι καταδικασθέντες μίλησαν, μέσα από τη φυλακή, για ψυχραιμία. «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τις γιγάντιες και ειρηνικές διαδηλώσεις. Η βία δεν μας αντιπροσωπεύει», ανέφεραν.

O Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα ανακοίνωσε ότι σήμερα καταφθάνουν στην Καταλωνία αστυνομικές ενισχύσεις από άλλες περιοχές της χώρας. Σήμερα αναμένεται, επίσης, να καταλήξουν στη Βαρκελώνη οι πορείες διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν προχθές από άλλες πόλεις της Καταλωνίας, ενώ τα συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή