Brexit: Συμφωνία υπό δαμόκλειο σπάθη

Brexit: Συμφωνία υπό δαμόκλειο σπάθη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε χθες τη νέα συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε πως αύριο η βρετανική Βουλή θα την επικυρώσει. Η αισιοδοξία του Τζόνσον δεν επιβεβαιώνεται από τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, οι οποίες έγιναν δυσμενέστερες για τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση του βορειοϊρλανδικού DUP ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία.

«Πρόκειται για μια σπουδαία συμφωνία για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τζόνσον μετά τη συνεδρίαση των ηγετών των «28» στις Βρυξέλλες. «Η αποχώρηση ολοκληρώθηκε. Τώρα θα ξεκινήσουμε την οικοδόμηση της νέας μας σχέσης». Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε κάνει λόγο για μια συμφωνία «που φέρνει ασφάλεια δικαίου σε όλους τους τομείς στους οποίους το Brexit προξενεί, όπως όλοι οι χωρισμοί, ανασφάλεια», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ε.Ε.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο καταλήγουν σε συμφωνία, μόνο και μόνο για να τη δουν να τορπιλίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κρισιμότητα της κατάστασης υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι η Βουλή συνεδριάζει αύριο, Σάββατο, για πρώτη φορά από τις 3 Απριλίου 1982, όταν οι βουλευτές εκλήθησαν να συζητήσουν τον πόλεμο της Βρετανίας στα νησιά Φόκλαντ.

Ενώ, όμως, ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε την αυριανή ψηφοφορία ως δίλημμα ανάμεσα στην υιοθέτηση της συμφωνίας ή στην έξοδο χωρίς συμφωνία, η Ε.Ε. άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγήσει στη Βρετανία νέα παράταση. Αυτό υποσκάπτει τη θέση του Τζόνσον, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει «ό,τι και να γίνει» στις 31 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως η αρχική ημερομηνία αποχώρησης ήταν η 31η Μαρτίου, αλλά η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν κατόρθωσε να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Οι ελπίδες του Τζόνσον για ψήφιση της συμφωνίας επαφίενται σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής από την πλευρά του DUP, στην επιστροφή στους Συντηρητικούς όλων των βουλευτών που ο ίδιος είχε διαγράψει, καθώς και στη θετική ψήφο ανταρτών από το Εργατικό Κόμμα. Οι πιθανότητες ενός τόσο ευνοϊκού συνδυασμού είναι μικρές, ως εκ τούτου ο Τζόνσον έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο, που είναι η προσφυγή στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον προχώρησε παράλληλα σε σειρά προεκλογικών εξαγγελιών για περισσότερη αστυνόμευση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, άνοδο του κατώτατου μισθού και στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός ομόλογός του, Λίο Βαράντκαρ, απευθυνόταν στη βρετανική κοινή γνώμη σημειώνοντας ότι «η πόρτα της Ε.Ε. είναι πάντα ανοικτή». Ο Βαράντκαρ ευχαρίστησε την Κομισιόν για την αλληλεγγύη που επέδειξε προς τις ιδιαίτερες ανησυχίες της Ιρλανδίας σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η βρετανική έξοδος στο νησί. Η συμφωνία που τελικά επετεύχθη αποφεύγει την εμφάνιση «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία, μεταφέροντας τα τελωνεία στα λιμάνια. Το διαφορετικό καθεστώς που κατοχυρώνεται ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο είναι και ο λόγος για τον οποίο το DUP ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή