ΚΟΣΜΟΣ

Εδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κέρδισε η Βενεζουέλα

Εδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κέρδισε η Βενεζουέλα

«Νίκη» χαρακτήρισε  πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χτην εκλογή της χώρας του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παρά τις επικρίσεις πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και την αντίθεση των ΗΠΑ.

«Νίκη στον ΟΗΕ! Με 105 ψήφους υπέρ η Βενεζουέλα εισέρχεται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα», έγραψε την Πέμπτη  στο Twitter o Μαδούρο.

Τις δύο θέσεις  για την περίοδο 2020-2022  στο Συμβούλιο διεκδικούσαν η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και η Κόστα Ρίκα, με τις δύο πρώτες να κερδίζουν τελικά τις περισσότερες ψήφους. 

Ωστόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες, εκτίμησε ότι ο ΟΗΕ επέτρεψε «στη δικτατορία του Μαδούρο να κερδίσει μία θέση αίματος» στο συμβούλιο, ενώ εκτίμησε ότι ο ΟΗΕ «έχασε την αξιοπιστία του».

Από την πλευρά της η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ τόνισε μετά την ψηφοφορία στο Twitter: «Είναι απλώς παράλογο μια χώρα που παραβιάζει μαζικά τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως το πρώην καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα να έχει το δικαίωμα να διαδραματίσει ρόλο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν θα το ανεχθώ και δεν πρέπει να το ανεχθεί ούτε ο ΟΗΕ».

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018 από το Συμβούλιο στη μέση της τριετούς θητείας τους εξαιτίας της χρόνιας μεροληψίας, όπως κατήγγειλαν, του οργάνου αυτού υπέρ του Ισραήλ.

Η εκλογή της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προκάλεσε έντονες επικρίσεις και από λατινοαμερικάνικες χώρες, που είναι αντίθετες στο καθεστώς Μαδούρο.

Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ ανακοίνωσε την απελευθέρωση 24 αντιφρονούντων, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά τους ή τις ποινές τους.

Οι απελευθερώσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, όχι όμως του κόμματος του Γκαουϊδό.

Προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών πλευρών είχε επιτρέψει την απελευθέρωση τον Σεπτέμβριο του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Έντγκαρ Σαμπράνο, ο οποίος είχε συλληφθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα εξέγερσης εναντίον του Μαδούρο στις 30 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ