ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πομπέο με τον σύμμαχο Νετανιάχου για τη Συρία

Συνάντηση Πομπέο με τον σύμμαχο Νετανιάχου για τη Συρία

Στο Ισραήλ, σύμμαχο κλειδί της Ουάσινγκτον, η αμερικανική αποχώρηση και η τουρκική επίθεση στη Συρία έχουν προκαλέσει ζωηρές ανησυχίες και η σημερινή κατάσταση στην περιοχή είναι το θέμα συζήτησης που έχει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην επίσημη κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται την επομένη της ανακοίνωσης από την Άγκυρα της διακοπής της επίθεσης εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής ώστε αυτή η τελευταία να απομακρυνθεί από τα σύνορά της στη βόρεια Συρία, έπειτα από εννέα ημέρες φονικών μαχών.

Την εκεχειρία αυτή διαπραγματεύθηκε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Άγκυρα, όπου μετέβη συνοδευόμενος από τον Πομπέο.

Οι Κούρδοι της Συρίας εγκαταλείφθηκαν από τους αμερικανούς συμμάχους τους, οι οποίοι απομάκρυναν τις δυνάμεις τους από τον συριακό βορρά δύο ημέρες πριν από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτιούνται σχετικά με το ενδεχόμενο το εβραϊκό κράτος να εγκαταλειφθεί κι αυτό από τις ΗΠΑ και φοβούνται βραχυπρόθεσμα ότι το Ιράν, ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, θα συμπληρώσει το κενό που αφήνει η αμεριακνική υποχώρηση και θα ενισχύσει τις θέσεις του στη Συρία, όπου υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αντιμέτωποι με την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων, οι Κούρδοι, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν, χάρη στη συριακή σύγκρουση, αυτονομία στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κάλεσαν σε βοήθεια το συριακό καθεστώς, ο στρατός του οποίου αναπτύχθηκε στους μεθοριακούς τομείς.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί εξάλλου τεταμένες σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμο υποστηρικτή της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Ο Νετανιάχου φρόντισε να μην επικρίνει άμεσα τους αμερικανούς υποστηρικτές του, όμως την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε «την εισβολή της Τουρκίας σε κουρδικές ζώνες στη Συρία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης «εναντίον των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους σύρους βοηθητικούς της».