Τα Κονκόρντ ξαναπετούν, και με Μπλερ

Τα Κονκόρντ ξαναπετούν, και με Μπλερ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η σημερινή απογείωση του Κονκόρντ από το Παρίσι, στις 11.30 ώρα Ελλάδος, για την πρώτη εμπορική του πτήση, μετά 15 μήνες, σηματοδοτεί την αναγέννηση του πλέον προηγμένου επιβατικού αεροσκάφος στον κόσμο, ενώ αποτελεί και έναν μικρό θρίαμβο για την αεροπορική βιομηχανία, μετά τα ισχυρά πλήγματα που δέχθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Επειτα από μήνες νέου σχεδιασμού και πτητικών δοκιμών, η ομάδα αεροναυπηγών εκτιμά ότι επιδιόρθωσε τα προβλήματα, που οδήγησαν στη συντριβή της μοιραίας πτήσης, στις 25 Ιουλίου 2000.

Πληρότητα

Η σημερινή πτήση της Αιρ Φρανς έχει πληρότητα 100%, ενώ και οι Βρετανικές αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, μία ώρα αργότερα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε μία συμβολική κίνηση επαναφοράς της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών στο θρυλικό αεροσκάφος, θα επιβιβασθεί σε αυτό αύριο το απόγευμα, για να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, προσκεκλημένος του Αμερικανού προέδρου Μπους.

Τα νέα Κονκόρντ είναι εξοπλισμένα με ενίσχυση των δεξαμενών καυσίμων τους και του κάτω τμήματος της ατράκτου τους, κατασκευασμένη από το πυρίμαχο και αλεξίσφαιρο υλικό Κέβλαρ, ενώ τα λάστιχά τους διαθέτουν νέου τύπου ενισχυμένα ελαστικά.

Οι πτήσεις του υπερηχητικού αεροσκάφους, όμως, θα μειωθούν σημαντικά. Το δυστύχημα του Ιουλίου του 2000 προκλήθηκε, σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, από μεταλλικό αντικείμενο, που έσκισε ένα από τα λάστιχα του Κονκόρντ, θραύσματα του οποίου εισήλθαν στην αριστερή δεξαμενή καυσίμων, προκαλώντας ανάφλεξή της. Το μεταλλικό αντικείμενο έπεσε από αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας Continental, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ, λίγα λεπτά νωρίτερα.

Σε δέκα χρόνια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή