Τρομοκρατία και κομμουνισμός, όμοια, κατά τον Μπους

Τρομοκρατία και κομμουνισμός, όμοια, κατά τον Μπους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους παρομοίασε χθες την τρομοκρατία με τον κομμουνισμό, ενώ τόνισε για πρώτη φορά ότι η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν επιδιώκει να προμηθευτεί πυρηνικά όπλα. Οι τοποθετήσεις αυτές σηματοδοτούν την σκλήρυνση της στάσης του Αμερικανού προέδρου.

«Αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρα έθνη και περιοχές. Επιδιώκουν να αποκτήσουν χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Με δεδομένα αυτά τα μέσα, οι εχθροί μας είναι εχθροί κάθε κράτους, και τελικά του ίδιου του πολιτισμού», είπε ο Μπους εμφανιζόμενος σε γιγαντοοθόνη κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Ευρώπης στη Βαρσοβία.

Είναι η πρώτη φορά που το ενδεχόμενο αυτό ακούγεται από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου, ανεβάζοντας αυτομάτως τους τόνους της εκστρατείας και καλώντας σε συσπείρωση τους συμμάχους.

Ο Μπους αναμένεται να υπογραμμίσει το μήνυμα αυτό στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Νοεμβρίου, όπου θα δηλώσει ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να αρκούνται στα λόγια αλλά να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους με έργα. Παράλληλα, στη χθεσινή του ομιλία, ο Αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε ότι «πάνω από 50 χρόνια, οι λαοί στην περιοχή σας υπέφεραν υπό τον ζυγό καταπιεστικών ιδεολογιών που προσπάθησαν να ποδοπατήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σήμερα, η ελευθερία μας απειλείται εκ νέου. «Οι τρομοκράτες δείχνουν την ίδια έλλειψη ανεκτικότητας, τις ίδιες παρανοϊκές παγκόσμιες φιλοδοξίες, την ίδια βίαιη αποφασιστικότητα για τον συνολικό έλεγχο της κάθε ανθρώπινης ζωής. Είδαμε την πραγματική φύση των τρομοκρατών από την φύση των επιθέσεών τους», τόνισε. Η διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν 20 αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών, έγινε για να επιδείξει την αλληλεγγύη της ανατολικής Ευρώπης στην αμερικανική αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Ωστόσο, αναλυτές επεσήμαναν ότι, σκληραίνοντας τη ρητορική του και παρομοιάζοντας την τρομοκρατία με τον κομμουνισμό, ο Μπους κινδύνευσε να ενοχλήσει ένα τμήμα της κοινής γνώμης των χωρών του πρώην ανατολικού συνασπισμού.

Ο Σιράκ στην Ουάσιγκτον

Αφού απηύθυνε το τηλεοπτικό μήνυμα προς τους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στη Βαρσοβία, ο Τζορτζ Μπους υπεδέχθη τον Γάλλο πρόεδρο Σιράκ στην Ουάσιγκτον. Μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι 2.000 Γάλλοι στρατιώτες λαμβάνουν ήδη μέρος στην εκστρατεία και τόνισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας.

Η διπλωματία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή