Συρία: Διαφωνούν για το τι συμφώνησαν

Συρία: Διαφωνούν για το τι συμφώνησαν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πέρασε ούτε ένα εικοσιτετράωρο από την αμερικανοτουρκική συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Αγκυρα, και οι πρώτες διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές ήδη εκδηλώθηκαν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, τόνισε ότι η συμφωνία δεν αφορά ολόκληρη τη ζώνη των 440 χλμ. που διεκδικούσε η Τουρκία, αλλά μόνο έναν διάδρομο 120 χλμ. στις περιοχές όπου ήδη επιχειρεί ο τουρκικός στρατός, δηλαδή από το Ταλ Αμπιάντ μέχρι το Ρας αλ Αϊν. Ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον προσέθεσε ότι ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πως δεν έχει πρόθεση να διατηρήσει στρατεύματα στη Συρία για μεγάλο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των υπό κουρδικό έλεγχο Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Κομπάνι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του δεσμεύονται για κατάπαυση του πυρός μόνο στη ζώνη Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αμερικανική εκδοχή. Αλλοι Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι η Τουρκία παραβίασε την εκεχειρία χθες το πρωί, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη κουρδική πόλη.

Πολύ διαφορετική ήταν η εκδοχή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι εννοεί να δημιουργήσει ασφαλή ζώνη, υπό τουρκικό έλεγχο, σε μήκος 440 χλμ., δηλαδή στο σύνολο των κουρδικών περιοχών ανατολικά του Ευφράτη.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, στη διάρκεια συνάντησής του με ξένους ανταποκριτές, ότι αν η ασφαλής ζώνη επεκταθεί νότια, ώς τις μεγάλες αραβικές πόλεις της Ράκα και του Ντέιρ αλ Ζορ, η Τουρκία θα μπορούσε να εγκαταστήσει εκεί μέχρι και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Προσέθεσε, πάντως, ότι δεν έχει πρόβλημα με την είσοδο συριακών και ρωσικών στρατευμάτων σε αρκετές περιοχές, με την προϋπόθεση ότι θα τις εκκαθαρίσουν από την YPG.

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα επόμενα βήματα για την ασφαλή ζώνη, στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, στο Σότσι. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, καθώς «ο στενός κύκλος του Τραμπ είναι θετικός». Παρ’ όλα αυτά, κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί να ξεχάσει την επιστολή που του έστειλε ο Τραμπ, ζητώντας του «να μην παριστάνει τον σκληρό» και «να μην είναι ανόητος». «Αυτό που πρέπει να γίνει, θα γίνει όταν έρθει η ώρα», δήλωσε σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή