Οι μεγιστάνες δουλεύουν περισσότερο

Οι μεγιστάνες δουλεύουν περισσότερο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι οι βαθύπλουτοι άνθρωποι, με περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται σε πολλά δισ. δολάρια, σε αντίθεση με την υψηλή κοινωνία του παρελθόντος, τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες και να δαπανούν πολύ λιγότερο χρόνο σε κοινωνικές συναναστροφές.

Ενδεικτικά, ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, ξυπνά στις 3.45 π.μ. προκειμένου να προετοιμάσει τις λυσσώδεις επιθέσεις στους εμπορικούς αντιπάλους του.

Ο Ελον Μασκ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την Tesla και τη Space X, με περιουσία που ανέρχεται στα 23 δισ. δολάρια, θεωρεί μεγάλo κατόρθωμα το γεγονός ότι περιόρισε την εργασιακή εβδομάδα του, από τις 120 ώρες σε «μόλις» 80 έως 90 ώρες. 

Οπως επισημαίνει ο Τιμ Φέρις, συγγραφέας και αστέρι των διαδικτυακών ραδιοφωνικών αναμεταδόσεων, που επί χρόνια υπήρξε επενδυτής στη Σίλικον Βάλεϊ, «όταν ο άνθρωπος δεν έχει καμία οικονομική ανάγκη να δουλέψει, αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στο να προσαρμοστεί σε “μικρότερες ταχύτητες”. Στην πραγματικότητα, οι βαθύπλουτοι είναι σαν τους οδηγούς αγώνων ταχύτητας, που πρέπει να μάθουν να κινούνται στη γειτονιά τους με 50 χλμ. την ώρα. Εφόσον δεν υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για να γεμίσουν τη ζωή τους, δημιουργείται ένα κενό που καθιστά δυσκολότερη την αποφυγή των μεγαλύτερων και σημαντικότερων ερωτημάτων. Στην πραγματικότητα είναι σαν να συναντούν το “χριστουγεννιάτικο πνεύμα του παρελθόντος” από το βιβλίο του Ντίκενς».

Οι σύγχρονοι ανταγωνιστικοί άνθρωποι δεν κατορθώνουν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους, φοβούμενοι μήπως και απολέσουν την υψηλή θέση που κατέχουν. Επίσης, οι αμύθητες περιουσίες ακολουθούνται συνήθως από κοινωνική απομόνωση, κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω σώρευση πλούτου, ακόμα και όταν έχουν ικανοποιηθεί όλες οι υλικές ανάγκες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή