Οι δύο γυναίκες που απειλούν τον Αμερικανό πρόεδρο

Οι δύο γυναίκες που απειλούν τον Αμερικανό πρόεδρο

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ισχυρές και επιτυχημένες γυναίκες, η Ελίζαμπεθ Ουόρεν και η Νάνσι Πελόσι, κρατούν στα χέρια τους το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ, με την πρώτη να αναδεικνύεται επικεφαλής στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 και τη δεύτερη να απειλεί τον πρόεδρο με παραπομπή ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας με προοπτική καθαίρεσής του.

Γνωστός για τα μισογυνικά του αισθήματα και την επιλογή ανίσχυρων και υποταγμένων γυναικών ως συζύγων, ο Τραμπ απέδειξε το βράδυ της Τετάρτης ότι αδυνατεί να συνδιαλλαγεί με την Πελόσι, χάνοντας την ψυχραιμία του και «καταρρέοντας» μπροστά στην ηγεσία της Βουλής. Στη συνάντηση αυτή, ο Τραμπ κατηγόρησε τους επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή για συμμαχία με τους «κομμουνιστές» στη Συρία, αποκαλώντας την Πελόσι «πολιτικό τρίτης κατηγορίας» και καταλήγοντας σε αυστηρές επικρίσεις κατά του πρώην υπουργού Αμυνας, Τζιμ Μάτις.

Και οι τρεις προηγούμενες συσκέψεις μεταξύ της Πελόσι και του Τραμπ στον Λευκό Οίκο κατέληξαν σε φιάσκο, με έναν από τους συνομιλητές να αποχωρεί εξοργισμένος. Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ είχε χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι του Οβάλ Γραφείου, αποχωρώντας από τη συνάντηση με την επικεφαλής της Βουλής. Τον Μάιο, ο πρόεδρος αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος από συνάντηση με την Πελόσι και τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία, για τις επενδύσεις σε μεταφορικές υποδομές, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ.

Μετά τη χθεσινή επεισοδιακή σύσκεψη, η Πελόσι αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος είχε υποστεί περιστατικό «ψυχικής κατάρρευσης» εξαιτίας της σχεδόν ομόφωνης καταδίκης της πολιτικής του στο Συριακό από τη Βουλή. Ο Τραμπ δεν θα μπορούσε ασφαλώς να μείνει σε αυτό, γράφοντας λίγη ώρα αργότερα στο Twitter: «Η νευρική Νάνσι είναι αυτή που κατέρρευσε. Κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό της ή απλά δεν αγαπά την πατρίδα μας». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της σύσκεψης, η Πελόσι επετέθη με δριμύτητα στον Τραμπ, λέγοντας στον πρόεδρο: «Με εσάς, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πούτιν». Την ώρα που η Πελόσι αποχωρούσε, ο Τραμπ τής είπε με απειλητικό ύφος: «Αντίο, θα τα πούμε στις κάλπες».

Με ανάλογη απέχθεια αντιμετωπίζει ο Τραμπ και την Ελίζαμπεθ Ουόρεν, την οποία ειρωνεύεται συστηματικά από το 2015, αποκαλώντας την «Ποκαχόντας» εξαιτίας των ισχυρισμών της πως έλκει μέρος της καταγωγής της από φυλή Ινδιάνων των ΗΠΑ. Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και η εντυπωσιακή σταδιοδρομία της προκαλούν την περιφρόνηση του Τραμπ. Η Ουόρεν προέρχεται από τον πανεπιστημιακό χώρο, έχοντας θητεύσει ως καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ενώ εξελέγη στη Γερουσία για την πολιτεία της Μασαχουσέτης, προπύργιο του αμερικανικού προοδευτισμού.

Η περιφρόνηση του προέδρου δεν πηγάζει μόνο από το γεγονός ότι η Ουόρεν αντιπροσωπεύει ό,τι ο Τραμπ μισεί: μια μορφωμένη, ανεξάρτητη γυναίκα, η οποία προωθεί πολιτική υψηλής φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών και δεν διστάζει να συγκρουσθεί με κολοσσούς της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, όπως ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ. Την ισχύ της απέδειξε άλλωστε η Ουόρεν στο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών υποψηφίων στο Οχάιο το βράδυ της Τρίτης, όπως εξηγεί σε άρθρο του το περιοδικό Politico.

Οι αναποφάσιστοι

Η Ουόρεν, όπως και ο αντίπαλός της για το χρίσμα, Μπέρνι Σάντερς, πιστεύει ότι η ασφαλέστερη οδός προς την εκλογική νίκη είναι η προσέλκυση αναποφάσιστων ψηφοφόρων με την παρουσίαση μεγάλων φιλόδοξων σχεδίων, που αμφισβητούν τις δομές εξουσίας της Ουάσιγκτον και της αμερικανικής επιχειρηματικότητας, όπως η παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης για τους πολίτες. Οι «κεντρώοι» αντίπαλοι της Ουόρεν, όπως ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζουν ότι μόνο μια ευρεία –και κάπως ασαφής– «συμμαχία προοδευτικών ιδεών» μπορεί να οδηγήσει σε ήττα του Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της Τρίτης, η Ουόρεν οργίσθηκε όταν αντίπαλός της υποστήριξε πως οι εχθρικές απόψεις της απέναντι στις επιχειρήσεις προέρχονται από εκδικητική διάθεση και πρόθεση διχασμού της χώρας. «Είμαι σοκαρισμένη που κάποιοι πιστεύουν ότι είμαι εκδικητική. Δεν εχθρεύομαι τους δισεκατομμυριούχους. Αν, όμως, έκανες περιουσία στην Αμερική, τότε την έκανες χάρη σε εργαζομένους, την εκπαίδευση των οποίων πληρώσαμε όλοι. Εχτισες την περιουσία σου στέλνοντας τα προϊόντα σου πάνω σε δρόμους και πάνω από γέφυρες, για τις οποίες όλοι πληρώσαμε», είπε η Ουόρεν.

Σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία της, η Ουόρεν μνημόνευσε την εμπειρία της από την οικονομική κρίση του 2008, όταν ηγήθηκε προσπάθειας δημιουργίας νέας υπηρεσίας προστασίας καταναλωτών. Η γερουσιαστής είχε αγνοήσει τότε συστάσεις πολιτικών της συμβούλων, οι οποίοι επέμεναν ότι οι πιθανότητές της να επανεκλεγεί θα ενισχύονταν εάν εστίαζε σε «κάτι μικρό και εύπεπτο για τις μεγάλες επιχειρήσεις». Η Ουόρεν αποτελεί έτσι υπαρξιακό κίνδυνο για τον Τραμπ, προωθώντας νομοθεσία εχθρική προς τα συμφέροντα κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, όπως είναι ο Τραμπ, που έχει εκμεταλλευθεί πολλάκις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για να περιορίσει ή ακόμη και να «σβήσει» τα χρέη από παλαιότερες επιχειρηματικές αποτυχίες του.

Ψευδείς ειδήσεις και Facebook

Πρωτότυπη μέθοδο διαμαρτυρίας κατά της αυθαιρεσίας του Facebook επέλεξε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, εκμεταλλευόμενη νέο κανόνα της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που επιτρέπει σε πολιτικούς να δημοσιεύουν διαφημίσεις με ψευδές περιεχόμενο. Η Ουόρεν δημοσίευσε έτσι διαφήμιση στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με τον πηχυαίο τίτλο: «Εκτακτη Είδηση: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το Facebook στηρίζουν την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ». Παρότι αυτό είναι εντελώς ψευδές, οι νέοι κανόνες του Facebook, όπως αυτοί ανακοινώθηκαν από το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας του Ζούκερμπεργκ και πρώην αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, επιτρέπουν σε πολιτικούς να δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις. Η εξαίρεση αυτή εφαρμόστηκε για να επιτραπεί στον Τραμπ να δημοσιεύσει διαφήμιση για τις σχέσεις του Τζο Μπάιντεν με την Ουκρανία, το περιεχόμενο της οποίας είχε απορρίψει το CNN ως εμφανώς ψευδές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή