Χιλή: Στους επτά οι νεκροί από τις βίαιες ταραχές

Χιλή: Στους επτά οι νεκροί από τις βίαιες ταραχές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πυρπόλησης μίας βιομηχανίας ενδυμάτων λίγο έξω από το Σαντιάγκο, με τους νεκρούς του τελευταίου κύματος επεισοδίων που συγκλονίζει τη Χιλή, να ανέρχονται σε τουλάχιστον επτά. Οι ταραχές αντικατοπτρίζουν το γενικότερο κύμα δυσαρέσκειας του πληθυσμού για το κόστος ζωής και τις ανισότητες που μαστίζουν τη χώρα.

Λόγω της έκτασης που έχουν λάβει τα επεισόδια, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά διαστήματα σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ η αστυνομία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση. Επίσης, η χιλιανή πρωτεύουσα έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και σε άλλα αστικά κέντρα στον βορρά και τον νότο της χώρας.

Το βράδυ της Κυριακής, προέβη σε δημόσια τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Σεμπάστιαν Πινέρα, τονίζοντας με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι η Χιλή «βρίσκεται σε πόλεμο με έναν ισχυρότατο εχθρό, ο οποίος είναι έτοιμος να κάνει χρήση απεριόριστης βίας». Ο συντηρητικός πρωθυπουργός κρατά εξαιρετικά σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντας «εγκληματίες» όσους συμμετέχουν στα επεισόδια. «Έχουμε επίγνωση ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις ταραχές, έχουν κάποιον βαθμό οργάνωσης και επιμελητείας, όμοιο με κάποιας εγκληματικής οργάνωσης», προσέθεσε, καλώντας τους συμπατριώτες του «να ενωθούν σε αυτό τον αγώνα εναντίον της βίας και της παραβατικότητας».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πέντε πτώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό της βιομηχανίας, η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες από ενέργειες ομάδας διαδηλωτών, σε ένα προάστιο του Σαντιάγκο. Νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, αναφορές έκαναν λόγο για άλλους τρεις νεκρούς σε μία ακόμη πυρκαγιά, η οποία έλαβε χώρα σε σούπερ μάρκετ της χιλιανής πρωτεύουσας το Σάββατο. Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε επτά από τους οκτώ φερόμενους θανάτους των δύο περιστατικών, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Ακόμη, τα επεισόδια «πάγωσαν» και τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, με το μετρό να κλείνει τις πόρτες του για τρεις ολόκληρες μέρες, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στους σταθμούς. Εντούτοις, τη Δευτέρα η μία από τις γραμμές άνοιξε εκ νέου για το κοινό.

Γενικότερα, σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές, έχουν σημειωθεί περίπου 70 «σοβαρά βίαια περιστατικά», μεταξύ των οποίων λεηλασίες σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων, κάψιμο λεωφορείων και καταστροφή σταθμών του μετρό, ενώ δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια οδομαχιών.Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τουλάχιστον 10.500 αστυνομικούς και στρατιώτες, για να ελέγξει την έκρυθμη κατάσταση, τη χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από το 1990, όταν και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα, που η κυβέρνηση φέρνει τον στρατό αντιμέτωπο με «εσωτερικούς εχθρούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή