Ευρωπαίοι σπεύδουν να ενισχύσουν τις ΗΠΑ

Ευρωπαίοι σπεύδουν να ενισχύσουν τις ΗΠΑ

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις μπορεί και να τους προσπεράσουν και η πρωτοβουλία των κινήσεων ως προς το Αφγανικό να αφεθεί αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγάλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έσπευσαν να προσφέρουν τον οβολόν τους στην Ουάσιγκτον, αποφασίζοντας την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων ότι τα ευρωπαϊκά κράτη στοιχίζονται το ένα πίσω από το άλλο, προκειμένου να ενισχύσουν την υπό αμερικανική ηγεσία εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο θεωρεί ότι η συμμετοχή, τελικώς, ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών δεν είναι παρά έκφραση μιας πολιτικής περισσότερο και λιγότερο μιας στρατιωτικής δύναμης. Η απόφαση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας να συνεισφέρουν με 3.900, 2.700 και 2.000 άνδρες αντιστοίχως, έπεται του δείπνου της Κυριακής στην πρωθυπουργική κατοικία του Λονδίνου, εκεί όπου ένα διευρυμένο Διευθυντήριο, υπό τον Τόνι Μπλερ, συζήτησε τα έως τώρα, μάλλον φτωχά αποτελέσματα της συμμαχίας και προφανώς στη συνέχεια επικύρωσε την αποστολή στρατευμάτων.

Πράγματι, η αρχή έγινε με τη Γερμανία, της οποίας ο καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, μέσω της απόφασης αποστολής στρατιωτών, εξαργυρώνει το δικαίωμα της πατρίδας του να αποκαλείται πλέον παγκόσμια δύναμη, αποποιούμενη ένα παρελθόν που την ήθελε να λειτουργεί ως οικονομικός γίγαντας αλλά και ως πολιτικός νάνος. Και παρότι μερίδα του γερμανικού Τύπου ανέφερε χθες ότι ο κ Σρέντερ αδημονούσε να ανακοινώσει την προσφορά του, γενική υπήρξε η παραδοχή ότι το τελευταίο ταμπού της Γερμανίας καταρρέει. Μετά τη Γερμανία, τη σκυτάλη έλαβε η Ιταλία, η οποία αποφάσισε την αποστολή 2.700 ανδρών, υπό τη φλογερή και πομπώδη έκκληση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί εθνικής ομοψυχίας. Η Γαλλία, τέλος, η οποία ήδη έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της με 2.000 άνδρες, εμφανίζεται εξίσου πρόθυμη να στείλει επιπρόσθετες δυνάμεις, εφόσον της ζητηθεί.

Δέκα χώρες αποστέλλουν στρατεύματα στη μάχη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Αφγανιστάν εξελίσσεται ταχύτατα σε πολυεθνική επιχείρηση, με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από σωρεία άλλων χωρών, οι οποίες αναμένεται να αναπτυχθούν σε βάσεις της Κεντρικής Ασίας. Αν και οι Αμερικανοί επέμεναν εξ αρχής ότι η Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία ήταν μια συλλογική προσπάθεια, στην πραγματικότητα και από την έναρξη της επιχείρησης στις 7 Οκτωβρίου, η συμβολή των άλλων κρατών ήταν άκρως περιορισμένη με την εξαίρεση της Βρετανίας.

Σήμερα, ωστόσο, περίπου δέκα χώρες, της Βρετανίας περιλαμβανομένης, είναι έτοιμες να αυξήσουν τη συμβολή τους στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Αφγανιστάν. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ πιθανόν ότι στρατιώτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Τσεχία, την Τουρκία και την Πολωνία θα αρχίσουν να καταφθάνουν σε βάσεις του Τατζικιστάν και άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας. Η Ιταλία έχει επίσης υποσχεθεί την αποστολή στρατευμάτων και απλώς περιμένει από τις ΗΠΑ να αποφασίσουν πόσοι χρειάζονται.

Ιταλοί 2.700

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμύνης της Ιταλίας, Αντόνιο Μαρτίνο, η χώρα του θα συνδράμει την εκστρατεία με την αποστολή 2.700 στρατιωτών. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που εμπνέονται από τα συνταγματικά ιδεώδη της ελευθερίας και της ειρήνης να επιδείξουν εθνική ομοψυχία». Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο ιταλικό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του, αλλά ο κ. Μαρτίνο ζήτησε απ’ όλα τα κόμματα να εγκρίνουν την αποστολή των Ιταλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Γάλλοι 2.000

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, από την πλευρά του, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο Μπους, δήλωσε ότι μελετά το αίτημα των Αμερικανών για επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην υπό εξέλιξη εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Ο κ. Σιράκ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες ως προς τη μορφή αυτής της βοήθειας. Προς το παρόν πάντως, περίπου 2.000 Γάλλοι στρατιωτικοί απ’ όλα τα σώματα, Ναυτικό, Αεροπορία και Μυστικές Υπηρεσίες, μετέχουν της προσπάθειας. Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι πράκτορές της δρουν ήδη στο έδαφος του Αφγανιστάν, ενώ προχθές ο Λιονέλ Ζοσπέν δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στρατιωτική συμβολή της, ειδικά στο ναυτικό επίπεδο, εφόσον της ζητηθεί από τις ΗΠΑ.

Γερμανοί 2.900

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει επίσης υποσχεθεί να συνδράμει την επιχείρηση με 3.900 στρατιώτες και έχει προσφέρει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εξοπλισμένα με συστήματα ανίχνευσης ραδιενεργών, βιολογικών και χημικών όπλων, ειδικές δυνάμεις, μονάδα στρατιωτικών γιατρών, μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και ναυτικές δυνάμεις με αποστολή την προστασία της ναυσιπλοΐας.

Τούρκοι 90

Η Τουρκία, αγνοώντας την κοινή γνώμη της, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων μουσουλμανικών χωρών, και προσβλέποντας να αποκομίσει οφέλη η ίδια, ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει την επιχείρηση με την αποστολή 90 ανδρών των ειδικών δυνάμεων. «Εχουμε μια σειρά από προσδοκίες», παραδέχθηκε ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Φαρούκ Λογκογκλού. Η προσφορά από την Αγκυρα, μια χώρα με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, ήλθε ως μάννα εξ ουρανού για την Ουάσιγκτον, η οποία δεν έπαψε να λέει από την επαύριο της 11ης Σεπτεμβρίου ότι η τρομοκρατία δεν έχει πατρίδα και θρησκεία.

Χθες, ωστόσο, μια ομάδα 111 βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στη Βουλή αίτημα ακύρωσης του νομοσχεδίου, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να στείλει τουρκικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ως αντισυνταγματικό. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα το 1990, μόλις πριν από την έναρξη του Πολέμου στον Κόλπο. Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή με 319-101 ψήφους, παρότι το 80% της κοινής γνώμης φέρεται αντίθετο με τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, αλλά και την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή