Κυβερνοεπιθέσεις από Ρώσους κατά Τσεχίας

Κυβερνοεπιθέσεις από Ρώσους κατά Τσεχίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Την Τσεχία και δη τη διπλωματία της Πράγας φαίνεται ότι βάζει αυτή τη φορά στο στόχαστρό της η Μόσχα: ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας (BIS) Μιχάλ Κουντέλκα, μιλώντας χθες στην Κάτω Βουλή του τσεχικού Κοινοβουλίου, αποκάλυψε ότι εντόπισε δίκτυο πρακτόρων που δρούσε για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών, το οποίο είχε σχέση με τη ρωσική πρεσβεία στην Πράγα που χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητές του. Συνολικά 150 ηλεκτρονικές επιστολές «έπεσαν θύματα» χάκινγκ από το ρωσικό κράτος, σε μια επίθεση που ξεκίνησε στις αρχές του 2016 και δεν εντοπίστηκε έως το 2017. Μια ξεχωριστή κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016. Στόχοι ήταν το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών και ντόπιοι διπλωμάτες.

Η σχετική έκθεση της BIS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις αποτελούν μέρος της καμπάνιας κακόβουλου λογισμικού Turla, της ρωσικής υπηρεσίας FSB και της εκστρατείας με την ονομασία APT28 ή «Fancy Bear», την οποία εξαπέλυσε η αρμόδια υπηρεσία του στρατού, GRU. Παρόμοιες επιθέσεις είχαν υποστεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το δίκτυο αποκαλύφθηκε πλήρως και διαλύθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία με το εθνικό κέντρο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος», γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα της Πράγας Mlada fronta DNES, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται. «Το δίκτυο», συνεχίζει η εφημερίδα, «ήταν μέρος μιας μακριάς αλυσίδας, την οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν (στην Τσεχία) και ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Ο Κουντέλκα ανέφερε ότι η ρωσική FSB ήταν εκείνη που δημιούργησε το δίκτυο, το οποίο «αποτελούνταν από άτομα που είχαν σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» και «χρηματοδοτείτο από τη Ρωσία και τη ρωσική πρεσβεία». Εξάλλου, η διοίκηση του Facebook ανακοίνωσε χθες ότι δίκτυο ρωσικών λογαριασμών στο Instagram, οι οποίοι εμφανίζονταν ως αμερικανικοί, έστελνε διχαστικά πολιτικά μηνύματα σε Αμερικανούς πολίτες στη Φλόριντα, τη Βιρτζίνια και άλλες πολιτείες. Ο υπεύθυνος κυβερνοασφαλείας του Facebook Ναθάνιελ Γκλάισερ εκτίμησε ότι επρόκειτο για ένα πρώτο βήμα παρέμβασης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, αν και δεν ήταν σε θέση να διακρίνει τον ακριβή στόχο των μηνυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή