Brexit: Νέο πλήγμα κατά Τζόνσον από Μπέρκοου

Brexit: Νέο πλήγμα κατά Τζόνσον από Μπέρκοου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκεται η προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να περάσει από το Κοινοβούλιο τη συμφωνία που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά πιθανή μια νέα αναβολή του Brexit και την προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές.

Δύο ημέρες μετά την αποτυχία της να πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Ντάουνινγκ Στριτ επιχείρησε χθες να θέσει εκ νέου προς ψήφιση το σχέδιό της. Ωστόσο, ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου –Συντηρητικός μεν, οπαδός της παραμονής στην Ε.Ε. δε– απέρριψε το κυβερνητικό αίτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη εντός των δύο ημερών που μεσολάβησαν, ώστε να επανέλθει το ίδιο θέμα.

Αντί να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά της συμφωνίας Ντάουνινγκ Στριτ – Βρυξελλών, η Βουλή των Κοινοτήτων, με ψήφους 322 έναντι 306, ενέκρινε τροπολογία του αντάρτη των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτγουιν, η οποία καθυστέρησε τη λήψη της κρίσιμης απόφασης. Η τροπολογία προβλέπει ότι το Brexit δεν θα δρομολογηθεί εάν δεν έχει προηγουμένως ψηφιστεί η ογκώδης νομοθεσία για το επακριβές καθεστώς μετά την έξοδο από την Ε.Ε., σε όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Πέραν του ότι προβλέπεται μακροσκελής, η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τον Τζόνσον. Ηδη, οι Εργατικοί ετοιμάζονται να καταθέσουν, με την υποστήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και από αντάρτες των Συντηρητικών, κρίσιμες τροπολογίες που απειλούν να ανατρέψουν στην πράξη το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι κυριότερες από αυτές αφορούν την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, όπου οι πολίτες θα κληθούν είτε να εγκρίνουν το τελικό σχέδιο για το Brexit είτε να ακυρώσουν το προηγούμενο δημοψήφισμα, ώστε να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε, όπως τον υποχρέωνε νόμος του Κοινοβουλίου, επιστολή στις Βρυξέλλες, ζητώντας παράταση του Brexit, χωρίς όμως να την υπογράψει. Αντίθετα, τη συνόδευσε με δεύτερη, υπογεγραμμένη επιστολή, όπου τόνιζε ότι ο ίδιος διαφωνεί με την παράταση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν απέκλεισε να δοθεί και νέα παράταση, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Βρετανία οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της το συντομότερο δυνατόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή