Οι Κούρδοι φοβούνται εθνοκάθαρση

Οι Κούρδοι φοβούνται εθνοκάθαρση

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το ενδεχόμενο εθνοκάθαρσης εναντίον των Κούρδων προειδοποιεί ο Κούρδος ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Κομπάνι. Ο Κούρδος στρατιωτικός επικεφαλής κάποτε βοήθησε με τις δυνάμεις του τους Αμερικανούς προκειμένου να εξοντώσουν το Ισλαμικό Κράτος. «Θα γίνει εθνοκάθαρση στους Κούρδους της Συρίας και η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό», εξηγεί, χωρίς  ωστόσο να εκφράζει απογοήτευση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, που επί χρόνια πολέμησαν στο πλάι των ανδρών του. Αντιθέτως, εκφράζει αισιοδοξία ότι η συμμαχία των δύο θα εξακολουθήσει. «Οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν, ώστε να ξαναχτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμμάχους τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνει, «αλλά και να περιορίσουν τις ζημίες από την απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων, έτσι ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις περιοχές που απελευθερώσαμε μαζί».

Κόκκινες γραμμές

Ο Κομπάνι δήλωσε σαφώς ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την «τουρκική κατοχή» της ζώνης ασφαλείας, ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας Αλ Αϊν,  στα συριακά σύνορα με την Τουρκία, που σήμερα ελέγχονται από τα στρατεύματά του. «Θα πρέπει να καθοριστούν κόκκινες γραμμές στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», τόνισε και προσέθεσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει εθνοκάθαρση ή δημογραφικές μεταβολές σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθεί στους πληθυσμούς της περιοχής», για τον μόνιμο έλεγχο από την Αγκυρα. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα από αυτά τα πράγματα» κατέληξε ο Κομπάνι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή