Νικούν και οι… δύο εμπόλεμοι

Νικούν και οι… δύο εμπόλεμοι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία ως προς την κατάληψη της πόλης Μαζάρ ι Σαρίφ το ταχύτερο δυνατόν εξέφραζε χθες εκπρόσωπος του πολέμαρχου Μοχάμεντ Ατα της Βόρειας Συμμαχίας, οι δυνάμεις της οποίας εισήλθαν χθες στην επαρχία Σολγκέρα, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του στρατηγικής σημασίας Μαζάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλκ, όπου σύμφωνα με τον σιίτη πολέμαρχο Ουστάντ Μοχακίκ, τα στρατεύματα της αντιπολίτευσης εισήλθαν στην περιοχή Σουργκάρ. Επιτυχίες ανέφεραν και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αποσκοπούν στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μπαγκράμ με οριστικό προορισμό την Καμπούλ. Ενδιαμέσως, σε μια ακόμη επίδειξη πυγμής, οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον Ιτσατουλάχ, ανιψιό του μετριοπαθούς Ουλ Χακ, πρώην διοικητή των μουτζαχεντίν και υποστηρικτή του έκπτωτου βασιλιά Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος απαγχονίσθηκε πρόσφατα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τις νίκες της Βόρειας Συμμαχίας ήταν και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Ας περιμένουμε να καταλαγιάσει η σκόνη, για να αξιολογήσουμε την κατάσταση», είπε ο κ. Ράμσφελντ, αναφερόμενος στην προώθηση της αφγανικής αντιπολίτευσης στην επαρχία Ζάρι, στο Κεσεντέχ και το Ακ Κιουπρούκ. «Ικανοποιητική» χαρακτήρισε στη συνέχεια την έκβαση των βομβαρδισμών, προσθέτοντας με νόημα «χωρίς να υποτιμούμε την αεροπορική εκστρατεία, όσο καλύτερες είναι οι πληροφορίες γύρω από πιθανούς στόχους τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα επί του εδάφους».

Αναφερόμενος στη Βόρεια Συμμαχία, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η πόλη Μαζάρ βομβαρδίστηκε την Τρίτη τη νύχτα και χθες, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για μάχες επί του εδάφους. Ο ίδιος, ίσως για να διατηρήσει ακμαίο το ηθικό των στρατιωτών, οι οποίοι αν πιστέψει κανείς την αντιπολίτευση αυτομολούν στο αντίπαλο στρατόπεδο κατά εκατοντάδες, διέψευσε βομβαρδισμούς στην πρώτη γραμμή των Ταλιμπάν, η οποία «διαρκώς μετακινείται, προκαλώντας σύγχυση στους Αμερικανούς πιλότους».

Ωστόσο, άλλος πολέμαρχος της Βόρειας Συμμαχίας, ο Αζίλ Χαν συμφωνώντας με τον κ. Ράμσφελντ ως προς την ορθή πληροφόρηση, δήλωσε ότι επλήγησαν οι σωστοί στόχοι, δηλαδή Αραβες και Πακιστανοί μαχητές, όταν χθες Β-52 έπληξαν στόχους βορείως της Καμπούλ, ενώ για έβδομη φορά σε διάστημα 11 ημερών, βομβαρδιστικά του ιδίου τύπου σφυροκόπησαν στόχους κοντά στα βορειανατολικά σύνορα με το Τατζικιστάν, όπου επακολούθησε σύμφωνα με πληροφορίες ανταλλαγή πυρών, προερχόμενων από τους Ταλιμπάν. Το Τατζικιστάν είχε ανακοινώσει προχθές ότι τώρα είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει τον εναέριο χώρο του και τρία αεροδρόμια στις ΗΠΑ. Βοήθεια προς τους Αμερικανούς σε επιχειρήσεις διάσωσης θα παράσχει και η Ρωσία, αλλά όχι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε στη Μόσχα κοινή διακήρυξη του αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τον Ινδό πρωθυπουργό Βασπαγί.

Τα θύματα

Ως προς τον αριθμό των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς, το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων με έδρα το Αφγανιστάν κάνει λόγο για 633 νεκρούς και 1.000 τραυματίες τις πρώτες 29 ημέρες της εκστρατείας, ενώ κατά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς αναφέρθηκαν 23 νεκροί.

Ως προς το ελικόπτερο το οποίο συνετρίβη κατά τους Ταλιμπάν στο Βελουχιστάν την Κυριακή, το Πεντάγωνο είναι κατηγορηματικό στη διάψευσή του, ενώ οι Ταλιμπάν ανήρτησαν συντρίμμια αμερικανικού ελικοπτέρου σε φυλάκιο τροχονόμου απέναντι από το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ. Τέλος σε σχέση με τον βασιλόφρονα πολιτικό και πολέμαρχο Καρζάι, τον οποίο οι Ταλιμπάν εμφάνιζαν νεκρό, ο κ. Ράμσφελντ ανακοίνωσε χθες ότι ο Καρζάι μεταφέρθηκε με αμερικανική βοήθεια για διαβουλεύσεις στο Πακιστάν και επέστρεψε στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, με ενισχύσεις σε πολεμοφόδια και τρόφιμα. Ομως ο Καρζάι και ο συνεργάτης του Σαχ Ουαλί, οι οποίοι θεωρούνται μεσάζοντες μεταξύ των ΗΠΑ και μετριοπαθών αντιπάλων των Ταλιμπάν, αρνήθηκαν χθες ότι εγκατέλειψαν το αφγανικό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή