Ο αφγανικός πόλεμος μετασχηματίζει το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης

Ο αφγανικός πόλεμος μετασχηματίζει το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αιφνιδιαστική έξαρσή του, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης περιήλθε σε μια φάση σχετικής ηρεμίας, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Σύντομα όμως δεν αποκλείεται να προκύψει ένα νέο κύμα κινητοποιήσεων, καθώς το κίνημα ενδέχεται να επαναπροσδιορισθεί ως μία δύναμη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ενδεικτική των προθέσεων των διοργανωτών ήταν η ματαίωση όλων των αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων, που ήλπιζαν ότι θα προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές για την αμφισβήτηση της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις ετήσιες συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον το Σεπτέμβριο. Επίσης ακυρώθηκε η συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, που σκόπευαν να περάσουν μία μέρα στη Στοκχόλμη, αναλύοντας μία νέα σημαντική πολιτική κίνηση.

Το πρόβλημα για το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης είναι ότι επικέντρωσε την οργή και την ενέργειά του εναντίον των ΗΠΑ και των άλλων πλούσιων χωρών, σε μία στιγμή που αυτές οι χώρες έχουν εμπλακεί σε μια ευρέως αποδεκτή, φονική μάχη με την τρομοκρατία. Από γεωγραφικής άποψης άλλωστε η τρομοκρατία έχει την έδρα της στον Τρίτο Κόσμο, τον οποίο επιζητούν να προστατέψουν οι ακτιβιστές. Αυτές τις μέρες η «Κινητοποίηση για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη», μία αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουάσιγκτον, που σχεδίαζε τις συγκεντρώσεις στην Ουάσιγκτον, καθορίζει τις δραστηριότητές της με βάση την παλιά της αποστολή, συμπεριλαμβανομένης μίας διαδήλωσης στις 9 Νοεμβρίου εναντίον της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, αλλά με «νέες αποχρώσεις», που απηχεί την ανησυχία των μελών της για την τρομοκρατία και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Μία από τις πρώτες οργανώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στις ΗΠΑ, η «Παγκόσμια Ανταλλαγή», έχει ήδη πάρει θέση, που συμπυκνώνεται στη φράση «Οχι άλλα αθώα θύματα» στην ηλεκτρονική της σελίδα. Παράλληλα διαπιστώνει ότι «τα αντίποινα δεν προσφέρουν παρηγοριά». «Καθώς εμείς στις ΗΠΑ βιώνουμε τον πόνο μας, θα πρέπει να υποσχεθούμε στον εαυτό μας να μην προκαλέσουμε παρόμοια οδύνη σε άλλους», συμπληρώνει.

Η Αttac

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα κατά της παγκοσμιοποίησης, η Attac, συνδέει στο τελευταίο της φυλλάδιο την απελευθέρωση του εμπορίου και τον πόλεμο. «Παρά τους βομβαρδισμούς, τον άνθρακα, την απελπισία και το θάνατο, το εμπόριο πρέπει να συνεχιστεί. Σε όλα τα πολιτικά επιχειρήματα, που χρησιμοποιούνται, ο πόλεμος είναι στην προμετωπίδα για περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου παγκοσμίως», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μια άλλη οργάνωση, ο «Παγκόσμιος Νότος» προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αναγνωρίζοντας τις ΗΠΑ ως την πηγή της δικής τους θλίψης για την τρομοκρατία. Σε άρθρο του ο διευθυντής της αναφέρει ότι «τρομοκράτες, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, πρώην προστατευόμενος της ΣΙΑ, έχουν πάρει τα μαθήματά τους για τη στρατηγική στόχευση αμάχων από την παραδοσιακή στρατηγική της Ουάσιγκτον καθολικού πολέμου, όπου οι ζημιές στις τάξεις του πληθυσμού θεωρούνται όχι μόνο παράπλευρες, αλλά και αναγκαίες».

Από όλα αυτά ο Πράσινος ευρωβουλευτής και μέλος της Attac, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, συμπεραίνει ότι οι ομάδες κατά της παγκοσμιοποίησης αρχίζουν να βλέπουν εαυτές ως ένα δεύτερο φιλειρηνικό κίνημα. Εξαιτίας όμως της απουσίας ενός συγκεκριμένου, οργανωτικού κέντρου ή ενός αναγνωρισμένου εκπροσώπου, είναι δύσκολο να προσδιορισθεί η στάση του κινήματος.

Τον περασμένο μήνα η Attac άνοιξε παράρτημα στη Γερμανία και κάλεσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Οσκαρ Λαφοντέν, στην πρώτη δημόσια συνάντησή της. Ο Λαφοντέν, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, το 1999 και είχε παραιτηθεί, ίσως αντιμετωπίζει το κίνημα σαν ένα εφαλτήριο για να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, με δεδομένη την απουσία μίας σαφούς ηγεσίας.

Δημοσιεύματα

Τα ρεπορτάζ της γερμανικής Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε και της γαλλικής Λε Μοντ από τη σύνοδο ανέφεραν ότι επικεντρώθηκε στην αμερικανική επιχείρηση στο Αφγανιστάν. Κατά τη συντηρητική γερμανική εφημερίδα, «τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά μονο-πώλησαν τη συνεδρίαση». Η κεντρώα Λε Μοντ έδωσε τη δική της περιγραφή: «Ολοι επέμειναν ότι δεν είναι Αντιαμερικανοί και ότι ανατρίχιασαν με την τρομοκρατία. Ωστόσο η επωδός όλων αυτών ήταν ότι η μοναδική πλευρά, που ευθύνεται για όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ είναι οι ΗΠΑ καθεαυτές και η παγκοσμιοποίηση, που επέβαλαν».

Η International Herald Tribune, συμφώνησε να συντονίσει τη συζήτηση και να δημοσιεύσει τα καίρια σημεία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή