Ο Μπιν Λάντεν έτοιμος για «βρώμικη βόμβα»;

Ο Μπιν Λάντεν έτοιμος για «βρώμικη βόμβα»;

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλητής ήταν ένας οδηγός ασθενοφόρου, που εμφανίστηκε σε συνάντηση στην Κωσταντινούπολη με ένα κιλό ουράνιο τυλιγμένο σε εφημερίδα. Το εμπόρευμα προερχόταν από κάποια δημοκρατία της πρώην ΕΣΣΔ, είπε ο άνδρας, και ζητούσε 750 χιλιάδες δολάρια. Τελικά, κατέληξε στη φυλακή καθώς οι αγοραστές του ήταν μυστικοί αστυνομικοί. Η κατάσχεση του ουρανίου, που επιβεβαιώθηκε προχθές από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, δημιουργεί ερωτηματικά σχετικώς με τον αριθμό των αντίστοιχων αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν από ικανότερους πωλητές του πλέον θανάσιμου «αγαθού» του κόσμου.

Η τρομερή αυτή αβεβαιότητα στοίχειωνε τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου Μπους. Τα σχόλια του, άλλωστε, απλώς προσέθεσαν τη «βούλα» του Λευκού Οίκου σε κάτι που οι ειδικοί γνώριζαν από χρόνια. Η απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης με πυρηνικά όπλα είναι πολύ αληθινή. Το μόνο που δεν είναι ακόμα βέβαιο είναι πότε θα γίνει αυτή η πρώτη προσπάθεια και τι είδος βόμβας θα χρησιμοποιηθεί.

Από τη στιγμή που ο Μπιν Λάντεν έφτασε στο Αφγανιστάν δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες να αποκτήσει ουράνιο ή άλλα ραδιενεργά υλικά. Η απόκτηση, όμως, ουρανίου δεν σημαίνει και κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Κάτι τέτοιο απαιτεί την ύπαρξη πλουτωνίου, εμπλουτισμένου ουρανίου όπως και τεχνογνωσία. Ομως με τα υπάρχοντα πυρηνικά καύσιμα και τα ραδιενεργά απορρίμματα είναι δυνατή η κατασκευή μιας «βρώμικης βόμβας», που αποτελείται από συσσώρευση ραδιενεργού υλικού γύρω από συμβατικές εκρηκτικές ύλες.

Πιθανώς οι τρομοκράτες να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα όμοια με της Χιροσίμα. Δεν αποκλείεται να υπάρχει στο Αφγανιστάν η απαραίτητη ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου ή ακόμα και πλουτωνίου. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν παράγει περίπου 100 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ και οι αποθήκες πλουτωνίου και ουρανίου της Ρωσίας προκάλεσαν ανησυχία. Οι ασφαλιστικές δικλείδες είναι χαλαρές ενώ το αμερικανικό πρόγραμμα εναλλακτικής εργασίας των ανέργων πυρηνικών επιστημόνων της χώρας και των εργαζομένων στα υπό διάλυση πυρηνικά εργοστάσια συρρικνώθηκε από την κυβέρνηση Μπους. Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να δείχνουν ότι ο Μπιν Λάντεν κοντεύει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα ενώ οι πιθανότητες έχουν περιορισθεί μετά το βομβαρδισμό των βάσεών του.

Θα μπορούσε, όμως, να κλέψει ή να αγοράσει κάποιο πυρηνικό όπλο. Διαθέτουμε πλήθος ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών για πυρηνικές κεφαλές, που χάθηκαν από την τέως ΕΣΣΔ και βρέθηκαν στις δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, ενώ πολλοί αναφέρονται στις βόμβες-βαλίτσες της Κα Γκε Μπε που πωλούνται από τους Τσετσένους πολέμαρχους.

Οι ειδικοί αμφισβητούν αυτές τις ιστορίες. Η ισραηλινή κατασκοπεία αρνείται ότι χάθηκαν πυρηνικά όπλα από την τέως σοβιετική ένωση. Η απειλή μιας «βρώμικης βόμβας» είναι σοβαρή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την πλέον σοβαρή απειλή κατά των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου.

Δεν εντάσσεται φυσικά στο διπλωματικό πεδίο, η απόφαση της κυβέρνησης Μπους να παγώσει περιουσιακά στοιχεία του δικτύου της Αλ Κάιντα σε εννέα τουλάχιστον χώρες, σε μία προσπάθεια να εξουδετερωθεί ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατά τον αρχηγό των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών ουδέποτε είχε σχέσεις με τη CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή