ΚΟΣΜΟΣ

Αγκυρα: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη»

toyrkia
tourkiasyria--2

Μετά την συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν χθες στη Μόσχα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τελεσίγραφο και διορία 150 ωρών – αρχίζοντας από το μεσημέρι της Τετάρτης – στις κουρδικές ένοπλες ομάδες να αποχωρήσουν  από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας,. 

Ωστόσο, τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε,  κατόπιν ενημέρωσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Αμυνας, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει να εγκατασταθεί στα νότια των συνόρων της  ένας  τρομοκρατικός διάδρομος και η αποφασιστική μας πάλη ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε γραπτή δήλωση.

Όπως συμφώνησαν Άγκυρα και Μόσχα, μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών, θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο που πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι κοινές περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Με τη συμφωνία εκεχειρίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός για 5 ημέρες στη βόρεια Συρία, η ισχύς της οποίας έληξε χθες.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Αμυνας – σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα – ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει, μετά τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού και τις αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς –και υποθέτω πως είναι ακριβείς– θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN. «Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, anadolu