Φράγμα στις δυνάμεις των ΗΠΑ βάζει το Ιράκ

Φράγμα στις δυνάμεις των ΗΠΑ βάζει το Ιράκ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Απαντώντας σε δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρονται από τη Συρία θα αναπτυχθούν στο δυτικό Ιράκ για να συνεχίσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Βαγδάτη προειδοποίησε χθες ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν άδεια να παραμείνουν στη χώρα. Επανερχόμενος, ο Εσπερ εξήγησε ότι θα επεξεργαστεί με την ιρακινή ηγεσία τις λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ «επ’ αόριστον». Μιλώντας από αεροπορική βάση στη Σαουδική Αραβία, ο Εσπερ είπε ότι θα συζητήσει σήμερα το ζήτημα με τον Ιρακινό ομόλογό του. Τελικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι, κατά τον ίδιο, η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και η επιστροφή τους στην πατρίδα.

Κοντά στην πόλη Ιρμπίλ, μια μικρή ομάδα νεαρών άρχισε χθες να πετάει πέτρες κατά αμερικανικού κονβόι φωνάζοντας βρισιές, καθώς τα οχήματα διέσχιζαν κεντρική οδική αρτηρία. Σε ανακοίνωσή της, η ιρακινή περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων επισήμανε ότι ο θετικός ρόλος που έπαιξαν οι υπό αμερικανική καθοδήγηση συμμαχικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, για την προστασία και τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, δεν θα πρέπει να ταυτίζεται «με την αντιδημοφιλή πολιτική απόφαση που ελήφθη», σε μια αναφορά στην αιφνίδια απόφαση Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.000 στρατιώτες στο Ιράκ, με βάση διμερή συμφωνία. Αύξηση του αριθμού αυτού θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ένταση μεταξύ των δύο χωρών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή