ΚΟΣΜΟΣ

Ρόλους και εδάφη μοίρασαν Πούτιν και Ερντογάν

Ρόλους και εδάφη μοίρασαν Πούτιν και Ερντογάν

Υστερα από πέντε ώρες διαβουλεύσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε «βαρυσήμαντες» αποφάσεις για το μέλλον της Συρίας. Ο χαρακτηρισμός φάνηκε να δικαιώνεται από τις λεπτομερέστερες πληροφορίες που έδωσαν στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σκιαγράφησαν ουσιαστικά ένα μοντέλο τριπλής κυριαρχίας Δαμασκού – Μόσχας – Αγκυρας στη βόρεια Συρία, με δυσμενείς όρους για τους Κούρδους.

Η συμφωνία του Σότσι διατηρεί μέχρι νεωτέρας το στάτους κβο, δηλαδή την τουρκική κυριαρχία, στη ζώνη των περίπου 100 χιλιομέτρων από το Ταλ Αμπιάντ μέχρι το Ρας αλ Αϊν, την οποία έχουν ήδη καταλάβει οι Τούρκοι και οι τοπικοί σύμμαχοί τους. Οι Κούρδοι μαχητές καλούνται να αποσυρθούν σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα εντός 150 ωρών. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες για την αποτροπή εχθροπραξιών. Επιπλέον, οι Κούρδοι καλούνται να αποχωρήσουν από δύο πόλεις που συνεχίζουν να ελέγχουν στα δυτικά του Ευφράτη, το Μανμπίτζ και το Ταλ Ριφάτ.

Στις υπόλοιπες περιοχές, εκτός της περιορισμένης τουρκικής ζώνης, τη φρούρηση των συνόρων θα αναλάβει ο κυβερνητικός στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ με στήριξη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας. Ακόμη, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί «στο παρόν πλαίσιο» η τουρκοσυριακή συμφωνία των Αδάνων, του 1998, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να επεμβαίνει σε βάθος 15 χλμ. από τα σύνορα.

Πάντως, ο  Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Συρία πρέπει να απαλλαγεί από κάθε παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία – όρος που περιλαμβάνει και τα τουρκικά στρατεύματα. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι Τουρκία και Ρωσία θα συνεργαστούν για την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων και ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας.

Η συμφωνία του Σότσι ανακοινώθηκε δύο ώρες προτού εκπνεύσει η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Ερντογάν και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, την περασμένη εβδομάδα. Προηγουμένως, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει ότι οι Κούρδοι αποχώρησαν από τις περιοχές που προέβλεπε η συμφωνία, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποιούσε την Τουρκία ότι, εάν επανέλθει στις εχθροπραξίες, θα υποστεί κυρώσεις. Από την πλευρά του ο Ασαντ, σε μια επίσκεψη-έκπληξη στη γραμμή του μετώπου, στο Ιντλίμπ, είχε αποκαλέσει «κλέφτες» τους Τούρκους, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τη μάχη για να διώξουμε, αργά ή γρήγορα, τους εισβολείς».