Παγκόσμιες ρήξεις λόγω υπερπληθυσμού

Παγκόσμιες ρήξεις λόγω υπερπληθυσμού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κύματα των λαθρομεταναστών, που προσεγγίζουν ολοένα και συχνότερα τις ελληνικές ακτές και πολιορκούν τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου και τις απανταχού στον πλανήτη πλούσιες περιοχές, ίσως να φαντάζουν απλά επεισόδια σε λίγα χρόνια, όταν θα γίνει εμφανέστερη η πίεση του υπερπληθυσμού.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν έχει καμία αμφιβολία. Εκτιμά σε έκθεσή του ότι η έκρηξη των γεννήσεων στις φτωχές περιοχές του πλανήτη θα αυξήσει τον πληθυσμό της Γης κατά 50% σε πενήντα χρόνια και υπολογίζει ότι το 2050, ο γαλάζιος πλανήτης θα φιλοξενεί 9,3 δισ. ψυχές από 6,1 δισ. ανθρώπους που θρέφει σήμερα. Τούτη η πληθυσμιακή έκρηξη θα προκαλέσει, κατά πάσα βεβαιότητα, παλιρροϊκά κύματα μετανάστευσης από τις φτωχές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής στις ακτές του πλούσιου βιομηχανικού Βορρά.

Οι παραπάνω προβλέψεις γεννούν σενάρια εφιαλτικά και ξυπνούν φοβικά αντανακλαστικά στα εύπορα στρώματα των δυτικών κοινωνιών. Διανοούμενοι και μελλοντολόγοι και ανακάμψαντες Μαλθουσιανοί φαντάζονται τα επόμενα χρόνια κυριαρχούμενα από αταξία, με τους «νεοβαρβάρους» έτοιμους να εισβάλουν στις μητροπόλεις της ευημερίας, αφανίζοντας θέσεις εργασίας, εκτοξεύοντας στα ύψη την εγκληματικότητα και μεταφέροντας κάθε είδους ασθένειες, από τη φυματίωση μέχρι το έιτζ.

Η εμπειρία των προηγούμενων πενήντα χρόνων, στη διάρκεια των οποίων ο πληθυσμός της Γης διπλασιάσθηκε, έδειξε ότι ο πλανήτης αντέχει την πληθυσμιακή έκρηξη. Εκείνο που ίσως δεν αντέχει είναι την ταυτόχρονη υπερσυσσώρευση πλούτου στον έναν πόλο του σύγχρονου κόσμου και φτώχειας στον άλλο, που είναι απείρως πολυπληθέστερος. Είναι χαρακτηριστικές οι προβλέψεις του ΟΗΕ ότι οι 49 φτωχότερες χώρες του κόσμου, το συνολικό εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο από εκείνο των τριών πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, αναμένεται να τριπλασιάσουν τον πληθυσμό τους τα επόμενα 50 χρόνια. Εχει, δε, εξαιρετική σημασία να δει κανείς ότι η μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα προέλθει από 6 χώρες μόνο και συγκεκριμένα από την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή