Οταν ο Ορμπαν «έβαζε λόγια» στον Τραμπ

Οταν ο Ορμπαν «έβαζε λόγια» στον Τραμπ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λόγια» κατά της Ουκρανίας  φαίνεται ότι έβαλε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στον  Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Μαΐου, κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος άκουσε το δριμύ κατηγορώ του κατά της Ουκρανίας ακριβώς τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο προσωπικός του δικηγόρος ασκούσε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση του Κιέβου να παραχωρήσει επιβλαβείς πληροφορίες κατά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η αρνητική οπτική Τραμπ για την Ουκρανία στην πραγματικότητα άνοιξε τον δρόμο για γεγονότα τα οποία κατέληξαν στην παραπομπή Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης.

Η επίσκεψη του Ορμπαν «τάραξε τα νερά» στον Λευκό Οίκο. Ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζον Μπόλτον και η επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για Ευρασιατικά και Ρωσία θέματα Φιόνα Χιλ διατύπωσαν εντονότατες αντιρρήσεις στην πρόσκληση του Ούγγρου ηγέτη από τον Λευκό Οίκο, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη του προσωπάρχη του,  Μικ Μαλβέινι, ο οποίος ήταν υπέρ της συνάντησης.

Ετσι ο πρόεδρος Τραμπ, σε μια χρονική στιγμή κομβικής σημασίας για την «ουκρανική υπόθεση», συναντήθηκε με έναν Ευρωπαίο ηγέτη που διατηρούσε εξαιρετικά αρνητικές απόψεις για την Ουκρανία, οι οποίες απλώς ενίσχυσαν αυτές του προσωπικού δικηγόρου του Ρούντι Τζουλιάνι και φυσικά του Ρώσου ομολόγου του, προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ορμπαν, χωρίς ιδιαίτερη περίσκεψη, κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία ότι καταπιέζει την εκεί ουγγρική μειονότητα, ενώ διατύπωσε και βλέψεις για τμήμα της ουκρανικής επικράτειας όπου υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία του ουγγρικού στοιχείου. Η κυβέρνησή του, άλλωστε, είχε καταγγείλει την Ουκρανία ως «ημιφασιστική», προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποτρέψει τις συναντήσεις των Ουκρανών αξιωματούχων με αντιπροσωπείες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Δέκα ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ορμπαν, ο Τραμπ συναντήθηκε στις 23 Μαΐου με ανώτατους συμβούλους του που επέστρεφαν από την ορκωμοσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του νέου προέδρου της Ουκρανίας, και που προσπάθησαν να τον πείσουν ότι ο Ζελένσκι ήταν μεταρρυθμιστής και ότι αξίζει αμερικανική υποστήριξη. Ωστόσο ο Τραμπ δεν πείστηκε λέγοντας ότι οι Ουκρανοί είναι «φρικτοί άνθρωποι» που «προσπάθησαν να με καταρρίψουν» στην προεδρική εκλογή του 2016.

Η επίσκεψη Ορμπαν, όπως και τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές της Βουλής των Αντιπροσώπων που προσπαθούν να ανασυστήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία προκειμένου να γίνουν έρευνες για τους Δημοκρατικούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή