ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις Μόσχας στους Κούρδους, απειλές Ερντογάν

Πιέσεις Μόσχας στους Κούρδους, απειλές Ερντογάν

Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η ρωσοτουρκική συμφωνία για τη βόρεια Συρία, την οποία συνομολόγησαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, το βράδυ της Τρίτης. Φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας διέσχισε τον ποταμό Ευφράτη και αναπτύχθηκε στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στην ανατολική όχθη. Τα ρωσικά στρατεύματα θα αναλάβουν την ασφάλεια της πόλης αφού ολοκληρωθεί η απόσυρση της YPG, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να έρθουν τουρκικά στρατεύματα στο Κομπάνι, ούτε στο Μανμπίτζ της δυτικής όχθης.

Βάσει της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν, η YPG καλείται να εκκενώσει εντός 150 ωρών, από το βράδυ της Τρίτης, όλες τις περιοχές που ελέγχει κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και σε βάθος 30 χλμ. από αυτά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε χθες τους Κούρδους ότι αν δεν αποσυρθούν οι στρατιώτες τους, τότε «οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατονομία θα πρέπει να αποχωρήσουν», οπότε οι Κούρδοι «θα βρεθούν υπό το βάρος του τουρκικού στρατού».

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Σότσι, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί «να φορέσουν οι τρομοκράτες (δηλαδή οι Κούρδοι) τις στολές του συριακού στρατού και να μείνουν στα σύνορα», απείλησε δε εκ νέου ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αποχώρηση της YPG, η Τουρκία θα επανέλθει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Τραμπ: Αρση κυρώσεων

Οπως ανακοίνωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο κυβερνητικός στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ θα δημιουργήσει 15 φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τόνισε ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ελπίδα του ότι η ανακωχή στη βόρεια Συρία θα γίνει μόνιμη εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, προαναγγέλλοντας την άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν και, όπως είπε, μπορεί να επανέλθουν «αν συμβεί κάτι δυσάρεστο». Δήλωσε, επίσης, ότι θα παραμείνει στη Συρία αριθμός Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι θα περιφρουρούν τις πετρελαιοπηγές.

Τέλος, το Ιράκ έκλεισε την πόρτα στην προσπάθεια των Αμερικανών να εγκαταστήσουν εκεί τα στρατεύματά τους που εγκαταλείπουν τη Συρία. Ο υπουργός Αμυνας Νάτζα αλ Σαμάρι δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται τράνζιτ στη χώρα του, την οποία οφείλουν να εγκαταλείψουν εντός τεσσάρων εβδομάδων.