Eνα βήμα πιο κοντά στην παραπομπή ο Nτόναλντ Τραμπ

Eνα βήμα πιο κοντά στην παραπομπή ο Nτόναλντ Τραμπ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβαρυντική για τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν η δεκάωρη κατάθεση του  διπλωμάτη Ουίλιαμ Τέιλορ στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούν το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης. Βετεράνος του Πολέμου του Βιετνάμ και επιτετραμμένος στην αμερικανική πρεσβεία του Κιέβου, ο Τέιλορ δήλωσε ρητώς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ασκούσε πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένκσι για να δηλώσει δημοσίως ότι θα κινήσει δικαστικές έρευνες εναντίον των Δημοκρατικών, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανέστελλε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 391 εκατ. δολαρίων.

Το ενδιαφέρον του Τραμπ επικεντρωνόταν στις υποψίες του για παρεμβάσεις προς όφελος των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016 και στις δοσοληψίες του Χάντερ Μπάιντεν, μέλους του διοικητικού συμβουλίου ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου και γιου του Τζο Μπάιντεν, ανθυποψηφίου του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στη 15σέλιδη εναρκτήρια δήλωση, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, ο Τέιλορ δήλωσε ότι, παράλληλα με την επίσημη διπλωματική οδό, λειτουργούσε εξωθεσμικό κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο Κίεβο, με πρωταγωνιστή τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ρούντι Τζουλιάνι. Η κατάθεση του Τέιλορ ήταν η πλέον επιβαρυντική μέχρι σήμερα στις έρευνες που διεξάγει του Κογκρέσο και έφερε ένα βήμα πιο κοντά την παραπομπή του Τραμπ στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε τίποτα το κακό. Πρόκειται για συντονισμένη εκστρατεία σπίλωσης από ακροαριστερούς βουλευτές και ριζοσπάστες, μη εκλεγμένους γραφειοκράτες που έχουν εξαπολύσει πόλεμο στο σύνταγμα», ήταν η αντίδραση της Στέφανι Γκρίσαμ, εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου.

Χθες, κατέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η Λόρα Κούπερ, αξιωματούχος του Πενταγώνου με αρμοδιότητα τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ευρασιατικές υποθέσεις, η οποία κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για τα 391 εκατ. της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή