ΚΟΣΜΟΣ

Ακαρπη η συνάντηση μεταξύ Τζόνσον και Κόρμπιν

Ακαρπη η συνάντηση μεταξύ Τζόνσον και Κόρμπιν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ακαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, οκτώ ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., στις 31 Οκτωβρίου. Στο ερώτημα τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, η απάντηση των Βρυξελλών τείνει περισσότερο προς την «ευέλικτη παράταση» (flextension), δηλαδή παράταση που θα λήξει αυτομάτως, όταν η βρετανική Βουλή ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε να επανέλθει προς συζήτηση η συμφωνία αποχώρησης, αλλά όχι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισής της με συνοπτικές διαδικασίες, όπως είχε ζητήσει η βρετανική κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, η χθεσινή επικοινωνιακή καμπάνια των Συντηρητικών ερμήνευσε διαφορετικά τις ψηφοφορίες, κατηγορώντας για ακόμη μία φορά τους Εργατικούς ότι μπλοκάρουν το Brexit. «Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit πέρασε από τη Βουλή, αλλά ο Τζέρεμι Κόμπιν και οι Εργατικοί ψήφισαν για να την καθυστερήσουν ξανά», ανακοίνωσε το Συντηρητικό Κόμμα. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα του Τζόνσον προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συνομίλησε τηλεφωνικώς χθες το απόγευμα.

Νωρίτερα, στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Κόρμπιν αφιέρωσε το σύνολο της Ωρας του Πρωθυπουργού σε ερωτήσεις σχετικές με τη συμφωνία αποχώρησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι «δεν θα υπάρχουν έλεγχοι ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Βρετανία», κάτι που οδήγησε τον Κόρμπιν να τον κατηγορήσει ότι δεν διάβασε τον ίδιο του τον νόμο.

«Ο πρωθυπουργός ανέστειλε παρανόμως τη λειτουργία της Βουλής. Είπε ότι δεν θα συμμορφωθεί με τον νόμο. Αφησε ξεκρέμαστη τη Βόρεια Ιρλανδία. Κατήργησε τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας. Εχασε όλες τις ψηφοφορίες. Και προσπάθησε να εμποδίσει τον γνήσιο δημοκρατικό έλεγχο και τη συζήτηση», είπε ο Κόρμπιν. «Ακόμη χειρότερα, όλα αυτά δεν του είναι και τόσο οικεία».

Μετά την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση και την κατ’ ιδίαν άκαρπη συνάντηση μεταξύ των δύο, πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσαν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα βουλευτικών εκλογών πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί παράταση λίγων ημερών, ώστε να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νόμου, αλλά, σε περίπτωση που η Ε.Ε. χορηγήσει παράταση έως τον Ιανουάριο, η Ντάουνινγκ Στριτ απειλεί με προσφυγή στις κάλπες. 

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ωστόσο, απαιτεί τη συνεργασία των Εργατικών, γιατί χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία προκειμένου να παρακαμφθεί ο νόμος περί σταθερής κοινοβουλευτικής θητείας. Οι Εργατικοί εξακολουθούν να αρνούνται τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται εγγυήσεις ότι ο Τζόνσον δεν θα επωφεληθεί από τη διάλυση της Βουλής για να οδηγήσει τη χώρα σε Brexit χωρίς συμφωνία.