Παρουσία λίγων νοσταλγών η εκταφή των λειψάνων του Φράνκο

Παρουσία λίγων νοσταλγών η εκταφή των λειψάνων του Φράνκο

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο, που κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1975, από το μνημειακό του μαυσωλείο κοντά στην Μαδρίτη ολοκληρώθηκε σήμερα, 44 χρόνια μετά το τέλος του καθεστώτος.

Το φέρετρο με τα λείψανα του Φράνκο μεταφέρθηκε από την επιβλητική βασιλική που έχει σκαφτεί στον βράχο του μαυσωλείου της Valle de los Caidos από οκτώ μέλη της οικογένειάς του. Οπαδοί του φώναξαν «Ζήτω η Ισπανία» καθώς τοποθετούσαν το φέρετρο στο όχημα που επρόκειτο να το μεταφέρει στο ελικόπτερο. Προορισμός του, το κοιμητήριο του Mingorubbio, βόρεια της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο τάφος της συζύγου του.

Παρουσία λίγων νοσταλγών η εκταφή των λειψάνων του Φράνκο-1

Λίγες δεκάδες νοσταλγοί περίμεναν το φέρετρο, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. «Εσωσε την Εκκλησία και μας κράτησε προστατευμένους από τον Κομμουνισμό», δήλωσε ένας από τους συγκεντρωμένους.

Η διαταγή για την κατασκευή της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων) δόθηκε από τον Φράνκο το 1940, μετά την «ένδοξη Σταυροφορία» του κατά των Δημοκρατικών. Η κατασκευή διήρκεσε μία εικοσαετία.

Παρουσία λίγων νοσταλγών η εκταφή των λειψάνων του Φράνκο-2

Στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης», ο Caudillo διέταξε την μεταφορά και τον ενταφιασμό στην τοποθεσία αυτή των λειψάνων 30.000 θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, Φρανκιστών, αλλά και Δημοκρατικών που βγήκαν από νεκροταφεία και ομαδικούς τάφους χωρίς ποτέ να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή