ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το «χαρτί» Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, η στάση της Ε.Ε. και οι παρασκηνιακές πολιτικές διεργασίες

Brexit: Το «χαρτί» Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, η στάση της Ε.Ε. και οι παρασκηνιακές πολιτικές διεργασίες

Τη διάρκεια της παράτασης που θα μπορούσε να δοθεί στο Brexit θα συζητήσουν σήμερα οι ειδικοί απεσταλμένοι της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης των 27 κρατών-μελών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters το βράδυ της Πέμπτης, η τρίτη αναβολή θα δοθεί από την Ε.Ε. ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της επικύρωσης της συμφωνίας διαζυγίου, στην οποία κατέληξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν και στο έγγραφο, στη βάση του οποίου θα γίνει η συζήτηση σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης, σημειώνεται ότι το «διαζύγιο» θα μπορούσε να επέλθει νωρίτερα εάν και η επικύρωση της συμφωνίας γίνει και αυτή σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οπως εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η Βρετανία είτε θα αποχωρήσει τρεις μήνες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της 31ης Οκτωβρίου, δηλαδή στις 31 Ιανουαρίου του 2020, ή σε μια δεύτερη ημερομηνία, αρκετά νωρίτερα, σε περίπτωση που η επικύρωση της συμφωνίας επισπευσθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Πάντως, δεν αποκλείεται η Ε.Ε. να «παγώσει» την όποια απόφασή της έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να δει πώς θα αντιδράσουν οι Βρετανοί βουλευτές στην πρόταση για πρόωρες εκλογές. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων κάτι που μοιάζει αρκετά δύσκολο καθώς οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός εξήγησε ότι εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει το αίτημά του, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει το νομοσχέδιο για το Brexit τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.

Αν και πάλι οι βουλευτές αρνηθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία, ο Τζόνσον ελπίζει ότι σε περίπτωση εκλογών το κόμμα των Συντηρητικών θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία, κάτι που θα του επέτρεπε πιο εύκολα να υλοποιήσει το σχέδιό του. 

Με τη χθεσινή του πρόταση, ο Τζόνσον προσπάθησε να πιέσει για ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, άρα για έξοδο από την Ε.Ε., λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. «Ο Τζόνσον φαίνεται να λέει στους βουλευτές “αν τη Δευτέρα πείτε ναι στις πρόωρες εκλογές, θα σας ξαναφέρω την κακή συμφωνία αποχώρησης και θα προσπαθήσω να σύρω τη χώρα έξω από την Ε.Ε. πριν από τις εκλογές”», σημείωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. «Οι εκλογές υποτίθεται ότι γίνονται για να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι, δεν είναι τεχνάσματα για να καταφέρουν οι τσαρλατάνοι να περάσει το δικό τους». Αλλοι βουλευτές επεσήμαναν ότι ούτε η προθεσμία της 6ης Νοεμβρίου προσφέρει αρκετό χρόνο για να μελετήσουν τη συμφωνία αποχώρησης, θυμίζοντας ότι για τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας είχε δοθεί στη Βουλή πολύ περισσότερος χρόνος μελέτης.

Παρασκηνιακές διεργασίες

Η αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον φέρεται να προέτρεψε τον επικεφαλής των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία κατά τη διάρκεια «μυστικής» συνάντησής τους, ανέφερε δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας «The Sun» χθες Πέμπτη.

Η Στέρτζον και ο Ίαν Μπλάκφορντ, κορυφαίο στέλεχος του SNP, συναντήθηκαν με τον Κόρμπιν και του ζήτησαν «να τους υποστηρίξει» τασσόμενος υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο τη 12η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται βουλευτή των Εργατικών.

«Δεν πιστεύω ότι τους έδωσε απάντηση», διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.