Ευρωβαρόμετρο: Θέλουμε λευκό, χριστιανό και στρέιτ πρωθυπουργό

Ευρωβαρόμετρο: Θέλουμε λευκό, χριστιανό και στρέιτ πρωθυπουργό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μπορούσε κανείς να προβλέψει τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα έλεγε με σιγουριά ότι ένας γκέι μουσουλμάνος Ρομά θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί στη χώρα μας. Αυτό και άλλα πολλά αποδεικνύει το ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τις διακρίσεις στην Ε.Ε., το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε και στα 28 κράτη-μέλη, ήταν ότι οι διακρίσεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ηλικία τους, με βασικό κανόνα ότι, όσο πιο νέοι είναι οι ερωτώμενοι, τόσο λιγότερες διακρίσεις εκφράζουν. Συγχρόνως, πολύ θετικό είναι ότι από το 2015, οπότε είχε γίνει αντίστοιχο ευρωβαρόμετρο, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο ανεκτικοί στο σύνολό τους.

Ενδεικτικές είναι οι θετικές απαντήσεις στο ερώτημα που έγινε στους πολίτες για το πώς θα τους φαινόταν εάν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τους εκλεγόταν κάποιος… με διαφορετικό θρήσκευμα (69%, +13 μονάδες από το 2015), τρανσέξουαλ (53%, +10 μονάδες), διαφορετική εθνικότητα (65%, +10 μονάδες), ομοφυλόφιλος (64%, +10 μονάδες). Μεγάλες διαφορές εντοπίζονται ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία να είναι συστηματικά οι πιο «άνετες» χώρες όσον αφορά το ενδεχόμενο κάποιος από μειονοτική ομάδα να αναλάβει πολιτική θέση, να είναι συνάδελφος ή ακόμη και να έχει ερωτική σχέση με τα παιδιά τους. Οι Βούλγαροι, οι Ούγγροι, οι Λετονοί και οι Λιθουανοί νιώθουν σαφώς λιγότερο άνετα με τα παραπάνω σενάρια.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, αν και μερικές κατηγορίες, όπως οι Ρομά, αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο ρατσισμό. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες κρίνουν ότι τη μεγαλύτερη διάκριση στη χώρα βιώνουν οι Ρομά (81%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 61%), ενώ ακολουθούν οι άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα δέρματος, οι ομοφυλόφιλοι, οι διεμφυλικοί, οι διαφορετικού θρησκεύματος και οι ανάπηροι. Στην ερώτηση «πώς θα νιώθατε αν το ανώτατο εκλεγμένο αξίωμα στη χώρα σας το κατείχε άτομο που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες», οι Ελληνες απάντησαν ότι θα ένιωθαν λιγότερο άνετα αν ήταν Ρομά. Ακολούθησαν οι απαντήσεις «διεμφυλικός και διαφυλικός», «γκέι, λεσβία ή αμφισεξουαλικός», «με διαφορετική εθνοτική καταγωγή», «με διαφορετικό θρήσκευμα», ενώ μικρότερη διάκριση θα αντιμετώπιζαν ένας ηλικιωμένος, ένας ανάπηρος, ένας νέος και, τέλος, μια γυναίκα. Αντιστοίχως διαμορφώνονται οι απαντήσεις στο ερώτημα «πόσο άνετα θα νιώθατε αν ένας από τους συναδέλφους σας με τον οποίο έρχεστε σε καθημερινή επαφή στη δουλειά ανήκε σε μία από αυτές τις κατηγορίες».

Στο ερώτημα «πόσο άνετα θα νιώθατε αν ένα από τα παιδιά σας διατηρούσε ερωτική σχέση με μία από τις παραπάνω κατηγορίες», οι περισσότεροι απάντησαν ότι λιγότερα άνετα θα ένιωθαν με διεμφυλικό και διαφυλικό άτομο (μόλις 14% θα ήταν… άνετοι). Ακολουθούν οι Ρομά, οι μουσουλμάνοι, άτομα του ιδίου φύλου με το παιδί τους, ενώ οι Ελληνες γονείς νιώθουν επίσης άβολα με κάποιον ηλικιωμένο, βουδιστή και μαύρο: θα ένιωθαν άνετα σε ποσοστό 41%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος  είναι 66%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή