Εκλογικό πυροτέχνημα Τζόνσον

Εκλογικό πυροτέχνημα Τζόνσον

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δυσκολεύτηκε να αποφασίσει αν επιθυμεί πρόωρες εκλογές ή μια νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, ως εκ τούτου πρότεινε και τα δύο: νέα ψηφοφορία στη Βουλή έως τις 6 Νοεμβρίου και βουλευτικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι δεν θα συμβεί τίποτε από τα δύο.

Η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει τις πρόωρες εκλογές, εκτός εάν συμφωνήσουν σε αυτές τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή εν προκειμένω, αν δώσει τη συγκατάθεσή του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Ούτε το Εργατικό, όμως, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης φάνηκαν χθες διατεθειμένα να κάνουν τη χάρη στον πρωθυπουργό. Η ανακοίνωση του Τζόνσον ότι επιθυμεί πρόωρες εκλογές ήταν η πρώτη έμμεση παραδοχή ότι η υπόσχεση περί αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου «ό,τι και να γίνει» («do or die»), δεν θα τηρηθεί. Ο Τζόνσον υπολόγιζε ότι ακόμη και αν η Βουλή δεν συμφωνήσει στην προκήρυξη εκλογών στην ψηφοφορία της 28ης Οκτωβρίου, η συζήτηση αυτή τον ωφελεί, καθώς απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από τη μη τήρηση της βασικής υπόσχεσής του – η οποία, μάλιστα, συνοδευόταν από βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως «αν δεν βγούμε στις 31 Οκτωβρίου, προτιμώ να με βρουν νεκρό σε χαντάκι».

Παράλληλα, το πυροτέχνημα της ανακοίνωσης ημερομηνίας εκλογών επιτρέπει στους Συντηρητικούς να παρουσιάσουν την αντιπολίτευση ως «δειλή», αφού αποφεύγει τη βάσανο της ψήφου. «Η Βουλή δεν συγκεντρώνει πλειοψηφίες, δεν μπορεί να συμφωνήσει στο Brexit, δεν μπορεί να ψηφίσει νόμους, πραγματικά έχει έρθει η ώρα να βρει η αντιπολίτευση το θάρρος να προσφύγει στο κοινό μας αφεντικό, που είναι ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αν όμως η 31η Οκτωβρίου παρέλθει και η Βρετανία βρίσκεται ακόμη στην Ε.Ε., όπως όλα δείχνουν ότι θα συμβεί, ο Τζόνσον θα είναι εγκλωβισμένος στην Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς να μπορεί να τηρήσει την υπόσχεση του Brexit ούτε και να κυβερνήσει. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του Συντηρητικού Κόμματος θα πέσουν σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς οι ψηφοφόροι θα μετατοπιστούν προς το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ. 

Με τη χθεσινή του πρόταση, ο Τζόνσον προσπάθησε να πιέσει για ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, άρα για έξοδο από την Ε.Ε., λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. «Ο Τζόνσον φαίνεται να λέει στους βουλευτές “αν τη Δευτέρα πείτε ναι στις πρόωρες εκλογές, θα σας ξαναφέρω την κακή συμφωνία αποχώρησης και θα προσπαθήσω να σύρω τη χώρα έξω από την Ε.Ε. πριν από τις εκλογές”», σημείωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. «Οι εκλογές υποτίθεται ότι γίνονται για να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι, δεν είναι τεχνάσματα για να καταφέρουν οι τσαρλατάνοι να περάσει το δικό τους». Αλλοι βουλευτές επεσήμαναν ότι ούτε η προθεσμία της 6ης Νοεμβρίου προσφέρει αρκετό χρόνο για να μελετήσουν τη συμφωνία αποχώρησης, θυμίζοντας ότι για τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας είχε δοθεί στη Βουλή πολύ περισσότερος χρόνος μελέτης.

Η έκβαση των πολιτικών αντιπαραθέσεων στο Λονδίνο απασχολεί εντονότατα τις Βρυξέλλες, καθώς η Ε.Ε. ζυγίζει το είδος της παράτασης που θα χορηγήσει στη Βρετανία. Την ίδια στιγμή, στη Βόρεια Ιρλανδία, το Brexit αντιμετωπίζεται ως ανέλπιστο δώρο από τους Ιρλανδούς εθνικιστές. Η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο’ Νιλ, είπε ότι το Brexit λειτουργεί ως καταλύτης για την ενοποίηση της Ιρλανδίας «σε διάστημα μιας γενιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή